Beriša: Keljmendija gone jer podržava Radončića

Prištinski sud neće saslušavati 10 policajaca koji su istraživali ubistvo Ramiza Delalića Ćele, pa je lista svjedoka na suđenju Naseru Keljmendiju spala na 140 osoba
5 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2015. 07:07h

Naser Keljmendi optužen je i zatvoren samo zato jer podržava lidera opozicije u Bosni i Hercegovini Fahrudina Radončića.

To je juče saopštio branilac Keljmednija, advokat Besnik Beriša drugog dana suđenja njegovom klijentu koji se tereti za organizovani kriminal, teško ubistvo, šverc droge...

Prištinski sud neće saslušavati 10 policajaca koji su istraživali ubistvo Ramiza Delalića Ćele, pa je lista svjedoka na suđenju Keljmendiju spala na 140 osoba.

Kako navodi prištinski dnevnik Koha ditore, sutkinja Ana Adamska Galant, saopštila je da su nepotrebna svjedočenja tih inspektora.

Advokat Beriša kazao da su njegovom klijentu u tom procesu prekršena brojna prava... On je, između ostalog, naveo da je Keljmendi u pritvoru proveo 14 meseci, iako kosovski Zakon o krivičnom postupku predviđa da se optužnica mora podići u roku od godinu dana ili pritvoreni mora biti pušten.

Beriša je rekao da tužilaštvo nastavlja da sprovodi istražne radnje i nakon podizanja optužnice i tražio da se na suđenju ne koriste dokazi koji su tako dobijeni iz Bosne i Hercegovine.

“Keljmendiju nije omogućeno da se izjasni o porijeklu imovine za koju tužilaštvo navodi da je stečena kriminalnim radnjama. On nikada nije pitao za svjedoke, već samo za sina i članove svoje poriodice”, kazao je advokat.

Rekao je da će, uprkos navodima tužilaštva - da je Keljmendi kriminalac, odbrana dokazati da se optuženi 15 godina bavio građevinarstvom, trgovinom... legalnim poslovima. Kosovski dnevnik prenosi da je Beriša tokom izlaganja zamjerio što tužilaštvo dobija pravnu pomoć od drugih država, ističući da tužilaštvo EULEX-a pokušava da poveže Keljmendija i Delalića kako bi dokazao njegovu umiješanost u ubistvo državljanina BiH.

“Svjedoci će potvrditi da Delalić nikad nije bio hapšen niti optužen zbog trgovine drogom. Oni će pokazati i da Delalićeva ljubavnica Šejla Turković ima lični motiv da poveže Keljmendija sa ubistvom, jer je njen suprug Zijad Turković i sam pred sudom u BiH priznao da je pokušao da ubije kosovskog biznismena”, kazao je Beriša.

Advokat tvrdi da su optužbe protiv Keljmendija političke prirode, zbog njegove podrške “lideru opozicije Fahrudinu Radončiću”.

Keljmendija sprovode u sudnicu, foto: Koha Ditore/Alban Bujari

U optužnici Specijalnog tužilaštva Kosova, piše da je Keljmendi bio vođa kriminalne organizovane grupe, koja je odgovorna za ubistvo Ramiza Delalića Ćele u Sarajevu 2007.

Tužilac Andre Hjuz rekao je na početku suđenja da je Keljmendi ogranizovao ubistvo ratnog veterana i kriminalca Delalića po naredbi bivšeg ministra policije BiH i vlasnika “Dnevnog avaza” Fahrudina Radončića.

Vlasnik “Avaza” se u optužnici pominje kao vođa kriminalne grupe koja je organizovala Delalićevo ubistvo. Navodi se da je razlog za ubistvo Delalića bila “njegova veza sa Radončićevom ljubavnicom”.

“Keljmendi i Radončić imali su motiv da ubiju Delalića. On je bio u intimnoj vezi sa Radončićevom ljubavnicom i time se javno hvalio. Delalić je tvrdio i da ima dokaze da je Radončić tokom rata u BiH sarađivao sa srpskim snagama”, kazao je tada Hjuz.

U optužnici se navodi da je Keljmendi osim sa Radončićem, u pripremi Delalićevog ubistva, sarađivao i sa Ekremom Lekićem, Muhamedom Ali Gašijem, Milovanom Jeremićem, Lubišom Čumetom Buhom, Milanom Ostojićem, Naserom Orićem, Senadom Šahinpašićem, Nebojšom Vukomanovićem, Strahinjom Rašetom, Benjaminom Halimovićem, Edinom Ahmetšahićem.

Oni su, piše u optužnici, formirali, organizovali, nadzirali i vodili kriminalnu grupu ili učestvovali u njenim aktivnostima koje su dovele do ubistva Delalića.

Tužilac je naveo da je Keljmendi 2006. godine u Sarajevu imao brojne sastanke sa Radončićem, Lekićem, Ali Gašijem, Šahipašićem i Orićem.

“Na tim sastancima Keljmendi se ponudio da organizuje atentat i nađe one koji će ubiti Delalića”, kazao je Hjuz, navodeći da je Keljmendi ubistvo platio Rašeti i Vukomanoviću.

“Oni su ubili Delalića 27. juna 2007. u Sarajevu, a nakon povratka u Srbiju isplaćeno im je 100.000 hiljada eura” pročitao je tužilac Hjuz.

“Nudili se tužilaštvu”...

Advokat Beriša, kako piše “Koha ditore”, kazao je da su optuženi - koji se pominju kao članovi Keljmendijeve organizacije, potvrdili da nikada sa njime nisu sarađivali.

Podsjećajući da u optužnici piše da su svjedoci K1 i K2 u Keljmendijevoj organizaciji miješali i razvozili drogu po regionu, Beriša je kazao da je jedan od svjedoka 12. februara 2007. osuđen na 26 godina zatvora.

“Dostavićemo dokaze da oni nikad nijesu pominjali Keljmendija niti članove njegove familije. Svjedoci će potvrditi da se, kada je počeo da služi zatvorsku kaznu, ponudio Tužilaštvu kao svjedok u zamjenu za slobodu”, kazao je on.

Galerija

Bonus video: