Vrijeme kada je Crna Gora jurišala na sebe

Prema riječima autora, knjiga “25 godina poslije”, prije svega, namijenjena je mlađoj generaciji
301 pregleda 4 komentar(a)
Vladimir Keković (Novina)
Vladimir Keković (Novina)
Ažurirano: 19.01.2015. 21:08h

Poslije knjiga “ Vrijeme meteža”, “Grke godine” i “Biljezi vremena”, Vladimir Keković pred čitaoce dolazi sa još jednim naslovom “25 godina poslije”, objavljene u ediciji “Crnogorska izdanja“.

Kako sam autor kaže, knjiga “25 godina poslije”, koja je dokumentarnog i analitičko informativnog sadržaja, predstavlja presjek markiranih tačaka događaja o kojima je pisao u svoje tri prethodne knjige - o prevratu 1989. i njegovim posljedicama, vremenu meteža i grkim godinama, o samookupaciji Crne Gore, ali i eksponentima sa strane, o sporom buđenju, neznanju, zabludama i opsjenama crnogorskog naroda.

U knjizi “25 godina poslije” Keković prvi put integralno objavljuje jedan inspekcijski nalaz SDB SSUP-a o radu SDB Crne Gore iz 1987, i daje kraći osvrt na rad tajnih službi sa ciljem, kako ističe, da demistifikuje tu enigmu i pokaže da je SDB, “koliko god obavijena tajanstvenošću, važna državna institucija koja na osnovu ustava, zakona i pravila službe štiti ustavom utvrđeni poredak zemlje”.

Kako u recenziji za knjigu “25 godina poslije” zapisuje Rajko Cerović, za vrijeme prevrata 1989. Keković se zatekao na mjestu rukovodioca SDB u ministarstvu Unutrašnjih poslova Republike Crne Gore. Kako je sa svojim i ocjenama crnogorske Službe javno istupio u Skupštini Jugoslavije, na njen poziv, upao je u klupko događaja potpuno nedužan, sa dobrim izgledima da mu i glava ne bude zagarantovana.

Bio je sigurno najpouzdaniji svjedok svega što se u pripremi za puč i pridruživanje novog crnogorskog rukovodstva Miloševićevom pogubnom projektu događalo i dogodilo. Služba je cjelokupne pripreme prevrata imala kao na tanjiru, znala je sve pojedinosti, centre i ličnosti koje su u ovom procesu prednjačile, pažljivo bilježila i pratila bukvalno sve što je prevratom uslijedilo, zapisuje Cerović.

“Keković, iz današnje perspektive, a posebno iz svog višedecenijskog iskustva, pravilno sudi. Njegov retrospektivni pogled na decenije koje su prohujale Crnom Gorom, poslije Drugog svjetskog rata, a u vezi su sa porazom države i naroda devedesetih, nesporno je utemeljen”, zapisuje Rajko Cerović.

Prema riječima autora, knjiga “25 godina poslije”, prije svega, namijenjena je mlađoj generaciji, “onima koji su se rađali kada su se ti događaji zbili”, mladim ljudima koji malo znaju o vremenu “kad je Crna Gora jurišala na sebe”.

Bonus video: