KNJUGA "25 GODINA POSLIJE"

Vrijeme kada je Crna Gora jurišala na sebe

Prema riječima autora, knjiga “25 godina poslije”, prije svega, namijenjena je mlađoj generaciji
237 pregleda 4 komentar(a)
Vladimir Keković (Novina)
Vladimir Keković (Novina)
Ažurirano: 04.04.2019. 15:37h

Poslije knjiga “ Vrijeme  meteža”, “Grke godine” i “Biljezi vremena”, Vladimir Keković pred čitaoce dolazi sa još jednim naslovom “25 godina poslije”, objavljene u ediciji “Crnogorska izdanja“.

Kako sam autor kaže, knjiga “25 godina poslije”, koja  je  dokumentarnog i analitičko informativnog sadržaja, predstavlja presjek markiranih tačaka događaja o kojima  je  pisao u svoje tri prethodne knjige - o prevratu 1989. i njegovim posljedicama, vremenu meteža i grkim godinama, o samookupaciji Crne Gore, ali i eksponentima sa strane, o sporom buđenju, neznanju, zabludama i opsjenama crnogorskog naroda.

U knjizi “25 godina poslije” Keković prvi put integralno objavljuje jedan inspekcijski nalaz SDB SSUP-a o radu SDB Crne Gore iz 1987, i daje kraći osvrt na rad tajnih službi sa ciljem, kako ističe, da demistifikuje tu enigmu i pokaže da  je  SDB, “koliko god obavijena tajanstvenošću, važna državna institucija koja na osnovu ustava, zakona i pravila službe štiti ustavom utvrđeni poredak zemlje”.

Kako u recenziji za knjigu “25 godina poslije” zapisuje Rajko Cerović, za  vrijeme  prevrata 1989. Keković se zatekao na mjestu rukovodioca SDB u ministarstvu Unutrašnjih poslova Republike Crne Gore. Kako  je  sa svojim i ocjenama crnogorske Službe javno istupio u Skupštini Jugoslavije, na njen poziv, upao  je  u klupko događaja potpuno nedužan, sa dobrim izgledima da mu i glava ne bude zagarantovana.

Bio  je  sigurno najpouzdaniji svjedok svega što se u pripremi za puč i pridruživanje novog crnogorskog rukovodstva Miloševićevom pogubnom projektu događalo i dogodilo. Služba  je  cjelokupne pripreme prevrata imala kao na tanjiru, znala  je  sve pojedinosti, centre i ličnosti koje su u ovom procesu prednjačile, pažljivo bilježila i pratila bukvalno sve što  je  prevratom uslijedilo, zapisuje Cerović.

“Keković, iz današnje perspektive, a posebno iz svog višedecenijskog iskustva, pravilno sudi. Njegov retrospektivni pogled na decenije koje su prohujale Crnom Gorom, poslije Drugog svjetskog rata, a u vezi su sa porazom države i naroda devedesetih, nesporno  je  utemeljen”, zapisuje Rajko Cerović.

Prema riječima autora, knjiga “25 godina poslije”, prije svega, namijenjena  je  mlađoj generaciji, “onima koji su se rađali  kada  su se ti događaji zbili”, mladim ljudima koji malo znaju o vremenu “kad  je   Crna   Gora  jurišala na sebe”.