Šafran - začin protiv depresije

390 pregleda 0 komentar(a)
šafran, Foto: Shutterstock.com
šafran, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 18.01.2015. 09:19h

Ne zovu ga bez razloga kraljem začina u arapskom svijetu - veoma je vrijedan i ima brojna ljekovita svojstva, a svojim misterioznim ukusom podići će svako jelo.

Ipak, koliko god bo vrijedan i zdrav, sa šafranom se mora pažljivo rukovati. Ne preporučuje se starim ljudima, djeci i trudnicama, a prekomjerna količina može i da ugrozi zdravlje.

Vrjedniji od kavijara

Šafran je vjekovima simbol bogatstva i mudrosti, a dobija se iz cvijeta biljke iz porodice irisa. Koristi se samo prašnik, dok se latice ponekad upotrebljavaju u medicinske svrhe. Iako se već neko vrijeme vodi rasprava odakle potiče ova biljka, mnoge stvari ukazuju da je to bio Krit u Grčkoj, a danas se gaji od zapadnog Mediterana do Indije.

Šafran se danas prodaje skuplje od tartufa i kavijara, a može doseći cijenu od 14 eura po gramu. Slično kurkumi, osim u liječenju i kulinarstvu kroz istoriju se koristio za bojanje tkanina jer daje narandžastu boju kao na budističkoj odjeći.

U staroj Grčkoj korišten je kod nesanice, kao afrodizijak, služio je za ublažavanje mamurluka i dodavali su ga u kupke zbog snažnog i opojnog mirisa. Prema ajurvedi, čaj od šafrana pomaže kod depresije ako se redovno pije jer podiže nivo serotonina u mozgu.

U knjizi Joga bilja ističe se njegova moć da revitalizuje krv, cirkulaciju i ženski reproduktivni sistem te dobro utiče na metabolizam. U pripremi s drugim biljkama ima tonično svojstvo, a kao začin poboljšava asimilaciju hrane u dublja tkiva.

Autori ističu i da na energetskom nivou ima vibraciju ljubavi, posvećenosti i milosrđa. Preporučuje se i za bolje probavljanje hrane, kod glavobolja, vrtoglavica, problema s bubrezima i očima, podiže imunitet i produžuje vitalnost.

Jela sa šafranom

Postoji više načina kako kuvati sa šafranom: možete ga prvo natopiti u vodi ili mlijeku oko 15 minuta, dodati ga u isto vrijeme sa drugim začinima ili ga možete izmrviti u jelo pri kraju kuvanja i ostaviti da odstoji.

Odlično ide u razna jela s rižom, a slaže se i sa korijanderom, đumbirom, komoračem. Jedno upozorenje, trudnice treba da budu pažljive jer može izazvati pobačaj, a u većim dozama ima i narkotička svojstva.

Recept za miran san

Lagano ugrijte šoljicu bademovog ili kozjeg mlijeka s prstohvatom mljevenog kardamoma, šafrana i meda po ukusu. Ostavite malo da odstoji i pijte dok je još toplo, preporučuje Sensa klub.

Bonus video: