Kultura u SAD profitabilnija od građevinarstva, turizma...

Najveći rast prihoda u sektoru kulture zabilježen je u filmskoj industriji ( 55%), informacionim uslugama (53%), izvođačkim umjetnostima (52%), kompjuterskom dizajnu, (47%), reklamama (30%) i u "djelatnostima nezavisnih umjetnika, pisaca i glumaca" (22%)
0 komentar(a)
Njujork, Foto: Shutterstock
Njujork, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.01.2015. 12:23h

Prema izvještaju koji je objavio američki Biro za ekonomske analize (BEA), industrija kulture u SAD postaje sve profitabilnija, a prihodi koji se ostvaruju u tom sektoru stalno rastu počevši od 2007. godine.

Prema podacima BEA, industrija kulture u SAD ostvarila je 2012. godine prihod u iznosu od 698, 7 milijardi dolara, što čini učešće od 3,8 % u bruto društvenom proizvodu (BDP) ove najmoćnije države na svijetu .

Udio sektora kulture u američkom BDP je veći od građevinarstva, transporta, turizma ili poljoprivrede.

U izvještaju BEA, industrija kulture se definiše kao "stvaralačka umjetnička djelatnost, robe i usluge koje je proizvode, robe i usluge za njenu podršku, kao i izgradnja objekata u kojima se odvija ta djelatnost".

Najveći rast prihoda u sektoru kulture zabilježen je u filmskoj industriji ( 55%), informacionim uslugama (53%), izvođačkim umjetnostima (52%), kompjuterskom dizajnu, (47%), reklamama (30%) i u "djelatnostima nezavisnih umjetnika, pisaca i glumaca" (22%).

Istovremeno ekonomski pokazatelji su se smanjili u arhitekturi, pejzažnom dizajnu, grafičkom dizajnu i izdavačkoj djelatnosti.

Prihodi u kulturi veći, a broj zaposlenih manji

Statitički podaci su ukazali na neočekivano stanje: istovremeno dok ekonomski pokazatelji u kulturi rastu, broj zaposlenih radnika u njoj se smanjuje. Godine 2007. u sektoru kulture u SAD je bilo zaposleno 5,2 miliona, a 2012. godine 4,7 miliona, pola miliona manje.

Do povećanja zaposlenih u tom peridou došlo je kod menadžera glumaca, povećan je broj promotera izvođačkih umjetnosti, a otvarana su nova radna mjesta i u muzejima, u filmskoj industriji, povećan je broj kompjuterskih dizajnera kao i zaposlenih u informacionim uslugama.

Bonus video: