"Osuđenici su se od dobra pomamili"

"Jedan dobar dio zatvorske populacije poštuje pravila, korektni su i dobri ljudi, ali postoji i onaj drugi dio koji zloupotrebljavaju situaciju i vrše razne neljudske i protivzakonite stvari”
55 pregleda 15 komentar(a)
ZIKS, Foto: Vesko Belojević
ZIKS, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 17.01.2015. 10:01h

Predsjednik Sindikalne Organizacije Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) Nenad Rakočević rekao je da su i tužilaštvo i nadležni organi krivi za teški incident u Spužu, jer ranije nijesu adekvatno reagovali u slučajevima napada na zatvorske policajce.

U srijedu su, iza bedema spuškog zatvora, osuđenici napali i pretukli stražare Ivana Popovića, Bobana Nikčevića, Radomira Boškovića, Predraga Radulovića i starijeg nadzornika zatvorske policije Miloša Prelevića.

“Uzrok ovog događaja je iz prošlosti i krivci se nalaze na više strana. Samo je jedan zatvorenik dobio zatvorsku kaznu zbog fizičkog napada, a kazna prema njemu nije mogla biti minimalnija”, rekao je Rakočević, ističući da druge napade na službenike, kojih je bilo poprilično, tužilaštvo nije procesuiralo, niti je iko bio kažnjen.

Rakočević je, u saopštenju dostavljenom agenciji MINA, napisao i da su uslovi u kojima zatvorenici borave jedni od najboljih od svih zatvora u regionu.

“Pa se onda može reći da su se pomamili od dobra. Jedan dobar dio zatvorske populacije poštuje pravila, korektni su i dobri ljudi, ali postoji i onaj drugi dio koji zloupotrebljavaju situaciju i vrše razne neljudske i protivzakonite stvari”, napisao je Rakočević.

Prema njegovim riječima, “takva grupacija” je napala službenike obezbjeđenja i nanijela im teže tjelesne povrede.

On je podsjetio da je jedan od vinovnika poslednjeg napada (Goran Vukčević), i ranije, sa još nekoliko osuđenika upao u paviljon za disciplinske kazne i da su povrijedili dva službenika obezbjeđenja.

“Samo je jedan od njih krivično kaženjen minimalnom kaznom”, rekao je Rakočević, dodajući da su osuđenici tada disciplinski kažnjeni, ali da nijesu dobili kaznu ćelije, zbog izvještaja ljekara.

“Znači bili su zdravi da izvrše krivično djelo, a nisu zdravi da odleže zasluženu kaznu”, kazao je on.

Sindikalni vođa ZIKS-a rekao je i da postoji “veliki broj raznoraznih organizacija za ljudska prava” kojima je glavna tema opis posla u ZIKS-u “i tirani, odnosno mučitelji prepoznati u službenicima zatvorskog obezbjeđenja”.

“Veoma su razumljivi ovakvi stavovi tih organizacija jer dobijaju veoma fina finansijska sredstva za svoje postojanje, pa onda hajde da se udara po službenicima ZIKS-a, najvećim dijelom časnim i poštenim porodičnim ljudima, koji su došli da zarade koru hljeba na poslu, koji je trenutno najteža vrsta posla u Crnoj Gori”, rekao je on, dodajući da “vjetar u leđa” zatvorenicima “daju i mediji”.

Juventas traži da se ispita je li bilo torture

Nakon žestokog obračuna u spuškom zatvoru iz NVO Juventas su tražili da se “što prije otkrije šta se dogodilo tokom sukoba zatvorenika i službenika ZIKS-a”.

Oni su zahtijevali i da se ispita moguće prekoračenje ovlašćenja službenika prije tuče, ali i tokom noći i jutarnjih sati 14. januara.

Iz te NVO su saopštili da su zaštitniku ljudskih prava podnijeli pritužbu o mogućem nasilju nad zatvorenicima nakon sukoba.

“Ove informacije NVO Juventas dostavljene su od porodice zatvorenika”, saopštili su, dodajući da smatraju da je nužna brza i efektivna reakcija tužilaštva kojom će se, između ostalog, utvrditi da li je nakon incidenta došlo do torture nad zatvorenicima”, piše u saopštenju.

Incident iza zidina spuškog zatvora dogodio se tokom šetnje zatvorenika, kada je nekoliko robijaša zahtijevalo da iz “njihovog” paviljona premjeste jednog od zatvorenika koji im se ne dopada.

Bonus video: