Simonović: Utvrđeni kriterijumi za kategorizaciju sportova

56 pregleda 4 komentar(a)
Dušan Simonović, Foto: Zoran Đurić
Dušan Simonović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.01.2015. 14:27h

Pravilnikom za kategorizaciju sportova definisani su kriterijumi za bodovanje pojedinačnih i ekipnih sportova, na osnovu kojih će biti urađena njihova kategorizacija i utvrđena prava sportista u okviru pojedinih kategorija, kazao je predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) Dušan Simonović.

On je rekao agenciji MINA da je izrada tog dokumenta bila obaveza COK proistekla iz Zakona o sportu.

„Uradili smo to prvi put sa malo znanja o tome, na osnovu sa iskustava iz okruženja, sa ljudima iz struke koji su vezani za sport i koji se razumiju u tu oblast. Napravili smo Pravilnik na osnovu kojeg će se praviti kategoritzacija sportova. To su mjerila, kriterijumi, bodovna lista na osnovu koje ćemo praviti kategorizaciju sportova“, kazao je Simonović.

On je istakao da će to biti osnova za finansiranje sporta u Crnoj Gori.

„Na osnovu mjesta koje se zauzme na ljestvici moći će se aplicirati za određeni iznos sredstava“, kazao je Simonović.

On je objasnio da će kategorizacija sportova biti urađena na osnovu sedam kriterijuma.

„Kategorizacija se vrši na osnovu postignutih rezultata na međunarodnim takmičenjima, nacionalne tradicije, učešća na nacionalnim takmičenjima, razvijenosti, javnog statusa, međunarodnog i društvenog značaja sporta u Crnoj Gori", rekao je Simonović.

On je kazao da se na osnovu tih kriterijuma utvrđuje pet kategorija sportova u Crnoj Gori.

"Kategorizacija sportova utvrdiće se za olimpijski ciklus, nakon čega podliježe reviziji. Revizija kategorizacije sportova vrši se po istom postupku, kao i kategorizacija sportova", kazao je Simonović.

Bonus video: