Optužnica EULEX-a: Radončić naručio ubistvo Delalića, Keljmendi sve organizovao

Advokat optuženog Keljmendija, Besnik Beriša, kazao je u izjavi za AA kako je pročitana optužnica ustvari kopirana optužnica koja je nekada postojala u BiH
202 pregleda 0 komentar(a)
Naser Keljmendi, Foto: Koha Ditore/Alban Bujari
Naser Keljmendi, Foto: Koha Ditore/Alban Bujari
Ažurirano: 17.01.2015. 07:35h

Narkobos Naser Keljmendi odbacio je juče pred sudom u Prištini optužbe za organizovani kriminal i ubistvo Ramiza Delalića-Ćele, navodeći da je optužnica protiv njega montirana u Bosni i Hercegovine.

Na suđenju, koje je počelo pod jakim mjerama bezbjednosti, Keljmendi je rekao da se ne osjeća krivim ni po jednoj tački optužnice.

“Ne osjećam se krivim. Ovo je kreirano u BiH pa sa nestrpljenjem čekam da suđenje dokaže moju nevinost”, kazao je Keljmendi.

Specijalno tužilaštvo Kosova je u julu prošle godine protiv Keljmendija podiglo optužnicu za organizovani kriminal, teško ubistvo, kupovinu, posjedovanje, raspodjelu i neovlašćenju prodaju narkotika i psihotropnih supstanci.

U optužnici Specijalnog tužilaštva EULEX-a navodi se da je Keljmendi bio vođa kriminalne organizovane grupe, koja je odgovorna za ubistvo Delalića u Sarajevu 2007. Tužilac Andre Hjuz naveo je da je Keljmendi ogranizovao ubistvo ratnog veterana i kriminalca Ramiza Delalića Ćele po naredbi bivšeg ministra policije BiH i vlasnika “Dnevnog avaza” Fahrudina Radončića.

Vlasnik “Avaza” se u optužnici pominje kao vođa kriminalne grupe koja je organizovala Delalićevo ubistvo. Navodi se da je razlog za ubistvo Delalića bila “njegova veza sa Radončićevom ljubavnicom”. “Keljmendi i Radončić su imali motiv da ubiju Delalića. On je bio u intimnoj vezi sa Radončićevom ljubavnicom i time se javno hvalio. Delalić je tvrdio i da ima dokaze da je Radončić tokom rata u BiH sarađivao sa srpskim snagama”, kazao je Hjuz, a prenosi list “Koha Ditore”.

U optužnici se navodi da je Keljmendi osim sa Radončićem, u pripremi Delalićevog ubistva, sarađivao i sa Ekremom Lekićem, Muhamedom Ali Gašijem, Milovanom Jeremićem, Lubišom Čumetom Buhom, Milanom Ostojićem, Naserom Orićem, Senadom Šahinpašićem, Nebojšom Vukomanovićem, Strahinjom Rašetom, Benjaminom Halimovićem, Edinom Ahmetšahićem. Oni su, kako se navodi, formirali, organizovali, nadzirali i vodili kriminalnu grupu ili učestvovali u njenim aktivnostima koje su dovele do ubistva Delalića.

Tužilac je naveo da je Keljmendi 2006. godine u Sarajevu imao brojne sastanke sa Radončićem, Lekićem, Ali Gašijem, Šahipašićem i Orićem.

“Oni su formirali kriminalnu grupu i organizovali strukture koje su isplanirale ubistvo Delalića, šefa rivalske kriminalne grupe. Na tim sastancima Keljmendi se ponudio da organizuje atentat i nađe one koji će ubiti Delalića”, kazao je Hjuz, navodeći da je Keljmendi ubistvo platio Rašeti i Vukomanoviću.

“Oni su ubili Delalića 27. juna 2007. u Sarajevu, a nakon povratka u Srbiju isplaćeno im je 100 hiljada eura. Atentat je organizovan i kao osveta za ubistvo Selvera Lekića, za koje su Keljemendijevi krivili Delalića”, pročitao je tužilac Hjuz.

Suđenje će se nastaviti izlaganjem Keljmendijevog advokata Besnika Beriše.

Keljmendi je uhapšen na Kosovu u maju 2013. a pravosuđe BiH tereti ga za ubistvo u pokušaju, kao i za prodaju i distribuciju nezakonitih narkotika u Južnoj Americi, Turskoj, Srbiji, Hrvatskoj i drugim zemljama Zapadnog Balkana.

Drogu preko svojih veza nabavljao u Turskoj

Tužilac Andre Hjuz naveo je i da je Naser Keljmendi bio uključen u proizvodnju i preradu narkotika, navodeći kao dokaz 150 hiljada tableta ekstazija, koje su pronađene u modifikovanom rezervoru automobila.

Kako prenosi list “Koha Ditore”, Keljmend se tereti da je zajedno sa Liridonom Keljmendijem, Harisom Mehanovićem, Seadom Akelićem, Željkom Bozićem, Ilirom Kastratijem, Arsimom Kalačem organizovao i upravljao kriminalnom grupom, koja se bavila prodajom narkotika.

Keljemendi je, kako se navodi, između 2000. i 2012. godine vodio kriminalnu grupu koja je nabavljala drogu u Turskoj, prebacivala je preko Balkana za evropske države ali je i preprodavala u Beogradu.

Liridon Keljmendi se navodi kao menadžer prodaje narkotika u Srbiji i ostalim evropskim zemljama, Mehanović i Akelić organizovali su prevoz, dok su Krelić, Kastrati i Kalač bili zaduženi za kontakte u Turskoj.

Naredio šverc 50 kilogramheroina...

U optužnici protiv regionalnog narkobosa navodi se da je Naser Keljmendi u 2003. godine naredio transport 50 kilograma heroina za Veliku Britaniju.

On je preko Bosne u Tursku prebacio 50 hiljada tableta ekstazija.

“Keljmendi je sa svojim ljudima u jednoj garaži u Sarajevu čuvao 100 hiljada tableta ekstazija koje su bile spakovane u 'mercedesu' i onda transprotovane za Tursku”, navodi se u optužnici.

U tom dokumentu Tužilaštva Naser Keljmendi se tereti i za prodaju 25 kilograma heroina i dvije tone acid anhidrida, koji se koristi za pročišćavanje heroina.

Bonus video: