Uzmite olovku, a ne kalašnjikov u ruke

“Moj brate, kada bi znao koliko sam danas povrijeđen zbog vas, i vaše lijepe religije koja je ukaljana, ponižena i diskriminisana. Zar si zaboravio svoju snagu, energiju, svoj humor, srce, bratstvo?"
61 pregleda 6 komentar(a)
Lik Beson, Foto: Beta/AP
Lik Beson, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.01.2015. 19:54h

Manje od nedjelju dana nakon pucnjave u pariskom satiričnom listu “Šarli Ebdo”, Luk Beson , reditelj “Petog elementa” i “Profesionalca” napisao je otvoreno pismo mladim francuskim muslimanima, naglašavajući svoje saosjećanje i razumijevanje za probleme sa kojima se susreću u njegovoj zemlji.

Beson poziva mlade muslimane da se late olovaka, a ne kalašnjikova i prihvate oruđa demokratije.

“Moj brate, kada bi znao koliko sam danas povrijeđen zbog vas, i vaše lijepe religije koja je ukaljana, ponižena i diskriminisana. Zar si zaboravio svoju snagu, energiju, svoj humor, srce, bratstvo? Nije fer i zajedno ćemo popraviti tu nepravdu. Milioni su nas koji te vole i koji ćemo ti pomoći.

Hajde da krenemo od početka. Kakvo je društvo koje vam nudimo danas? Zasniva se na novcu, profitu, segregaciji i rasizmu.

U nekim predgrađima, nezaposlenost među mlađima od 25 godina je 50 odsto. Marginalizovani ste zbog boje kože ili svog imena. Provjeravaju vas deset puta dnevno, gužvaju u stambene blokove i niko vas ne zastupa. Ko bi mogao da živi i da se razvija u takvim uslovima?

Profit je na prvom mjestu. Siječemo i prodajemo grane jabukovog stabla i onda smo šokirani što nema plodova. To je suštinski problem i na nama je da ga riješimo.

Pozivam moćnike, velike gazde i sve lidere. Pomozite ovoj mladosti koja je ponižena i koja samo traži da bude dio društva. Ekonomija je u službi čovjeka, a ne obrnuto. Činiti dobro je najveća dobit.

Dragi moćniče, da li imaš djece? Da li ih voliš? Šta želiš da im ostaviš? Novac? Zašto ne svijet koji je više fer? To bi tvoju djecu učinilo najviše ponosnom na tebe.

Mi ne možemo da gradimo našu sreću na nesreći drugih. To nije ni hrišćanski, ni jevrejski ni muslimanski. To je samo sebično i vodi naše društvo i našu planetu pravo u zid. Ovo je posao koji moramo da završimo, počevši od danas u čast naših mrtvih. Terorizam nikada neće pobijediti.

I ti, moj brate, takođe imaš zadatak. Kako možeš promijeniti ovo društvo koje ti je ponuđeno? Radeći, učeći, uzimajući olovku, a ne kalašnjikov u ruke. To je ono što je dobro o demokratiji, nudi ti plemenite alatke da se odbraniš.

Uzmite sudbinu u svoje ruke, preuzmite moć. Za kupovinu kalašnjikova treba 250 eura, a za olovku nepuna tri eura - i vaš odgovor može imati hiljadu puta veći uticaj. Uzmite moć u svoje ruke i igrajte po pravilima. Preuzmite vlast demokratski, potpomognuti svom vašom braćom.

Terorizam nikada neće pobijediti. Istorija to dokazuje. I lijepa slika mučenika koji hodaju u oba smjera. Na hiljade je (ubijeni novinari) Kabija i Volinskih koji su tek rođeni. Uzmite moć u svoje ruke i ne dozvolite da bilo ko preuzme vlast nad vama.

Ako su oni koji su unaprijed okrivljeni za ovu tragediju zaista krivi, znajte da ova dva brata koja su prolila krvi nisu vaša, i svi to znamo. U najboljem slučaju, to su dva pojedinca slabe volje, napušteni od društva, a potom zlostavljani od propovjednika koji im je prodao vječnost...

Radikalni propovjednici koji čine vašu nesreću svojim poslom nemaju dobre namjere. Oni koriste vašu religiju samo u svoju korist. To je njihova stvar, njihov mali biznis. Sjutra, moj brate, mi ćemo biti jači, više povezani, bliži. Obećavam ti. Ali danas, moj brate, plačem sa tobom”.

Bonus video: