Nikšić: Krajem januara se otvara sala „18. septembar“

Zoran Bulajić, direktor Nikšićkog pozorišta pohvalio se na konferenciji za novinare da je prošla godina bila jedna od najuspješnijih kada je ta institucija u pitanju
70 pregleda 2 komentar(a)
sala 18. septembar, Foto: Svetlana Mandić
sala 18. septembar, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 15.01.2015. 12:01h

Izložbom radova 13 nikšićkih studenata sa Fakulteta likovne umjetnosti iz Cetinja i Trebinja, koja će biti otvorena večeras u galeriji „Nikola I“, počinju ovogodišnje manifestacije u sklopu Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Izložba je prilika, kako je kazala istoričarka umjetnosti Kristina Radović, da javnost vidi koliko su mladi umjetnici iz grada pod Trebjesom napredovali od gimnazijskih do akademskih dana.

U januaru će, kako je kazala Maja Kecojević, u ime koordinacionog tima Programa podrške, biti organizovano devet manifestacija – jedna izložba, tri predstave, dva filma, autorsko veče Danila Lompara, predavanje o slikarstvu i filmu i koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra koji će biti organizovan 30.januara kada će svečano biti otvorena rekonstruisana sala „18.septembar“.

Zoran Bulajić, direktor Nikšićkog pozorišta pohvalio se na konferenciji za novinare da je prošla godina bila jedna od najuspješnijih kada je ta institucija u pitanju i da je u toku 2014.godine odigrano 40 predstava – 22 sa crnogorske scene, od kojih su i dvije premijere Nikšićkog pozorišta, i 18 predstava iz regiona.

Što se januara tiče Bulajić je najavio dvije predstave – „Ludu žurku“, beogradske „Akademije 28“ i „Komad“, koji je napisao Stefan Bošković, a režirao Mirko Radonjić. „’Ludu žurku’ je režirao Milenko Pavlov i riječ je o hit predstavi, jednoj od najgledanijih poslednjih godina na pozorišnoj beogradskoj sceni“, kazao je Bulajić.

Jelena Nenezić Rakočević, jedna od glumica u predstavi „Komad“, kazala je da su imali privilegiju da „tekst naruče“ jer su željeli priču koja se tiče svih nas i koja je društveno angažovana.

„Komadom“ su, kako je kazala, proslavili jubilej – deset godina od diplomiranja i rada na diplomskoj predstavi „Pet priča o ženama“ koja je imala trideseta izvođenja i trajala nekoliko godina.

„Svi koji su radili predstavu su sa Akademije jer nam je želja bila da uradimo jednu domaću predstavu“, kazala je Rakočević i dodala da su do sada imali pet izvođenja.

Kristina Radović kazaja je da će nikšićki Centar za kulturu u toku janura organizovati pet događaja – tri samostalno, a dva u saradnji sa Crnogorskom kinotekom.

Program podrške razvoju kulture u Nikšiću je četvorogodišnji projekat, a u toku prošle godine organizovano je blizu 300 manifestacija.

Bonus video: