VIŠE POVRIJEĐENIH U MASOVNOJ TUČI OSUĐENIKA I POLICIJE

Drama u ZIKS-u: Zatvorenici stražara držali kao taoca?

Višesatnu dramu u B paviljonu KPD, okončali su pripadnici zatvorske policije sa dugim cijevima, ne pristajući na pregovore sa pobunjenim osuđenicima...
406 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS, Foto: Vesko Belojević
ZIKS, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 15.01.2015. 19:07h

Sedam zatvorenika spuškog zatvora sinoć je hitno prebačeno u ćelije u Bijelom Polju, nakon žestokog obračuna osuđenika sa zatvorskom policijom.

Višesatnu dramu u B paviljonu Kazneno-popravnog doma, okončali su pripadnici zatvorske policije sa dugim cijevima, ne pristajući na pregovore sa pobunjenim osuđenicima. Incident je počeo nešto prije 15 časova, tokom šetnje zatvorenika.

Uprava tvrdi da je nekoliko robijaša, predvođeno Goranom Vukčevićem i Dejanom Parađinom, tada tražilo od zatvorskih policajaca da iz “njihovog” paviljona premjeste jednog od zatvorenika koji im se ne dopada. Kada im je saopšteno da oni o tome ne mogu odlučivati, počeli su da prijete, a zatim je, tvrde iz zatvorske uprave, Vukčević, napao službenika Ivana Popovića.

Sagovornik “Vijesti” tvrdi da je Popović od udarca pao u nesvijest, a da su robijaši potom napali i njegove kolege... Na podu je završio i službenik Miloš Prelević.

U opštoj tuči i metežu, u kojoj su osuđenici koristili i rekvizite iz zatvorske teretane, pretučeni su i službenici Boban Nikčević, Radomir Bošković i Predrag Radulović.

S obzirom da se napad dogodio u vrijeme završetka prve smjene, za nepuna dva minuta gotovo kompletan sastav zatvorske policije bio je u paviljonu B.

Tridesetak robijaša tada se zabarikadiralo i tražilo da pregovara sa upravom ZIKS-a. Tražili su da ne odgovaraju za napad. Odgovor je stigao veoma brzo - direktor Zavoda Miljan Perović i njegov pomoćnik Dragoljub Bulatović ušli su u paviljon B i rekli da ne pristaju ni na kakve uslove.

U krug spuškog zatvora ubrzo je stigla Služba hitne pomoći i vatrogasna jedinica, koji su tek poslije 18 sati napustili Spuž.

Sagovornik “Vijesti” ispričao je da su tada zatvorski čuvari naoružani dugim cjevima, pod punom opremom, ušli u B paviljon, i prekinuli dramu.

“Imate 20 minuta da otvorite vrata. Ako to ne učinite, otvorićemo ih silom”, poručio je Perović zatvorenicima, prije nego su “barikade” pale.

Iz uprave zatvora tvrde da je “primjenom zakonitih sredstava prinude, uspostavljen potrebni red i bezbjednost”, ali neki od zatvorenika tvrde da su stražari pobunjenim robijašima potom vratili istom mjerom.

Dok je u tom paviljonu trajala drama, u svim drugim djelovima spuškog zatvora bilo je stanje pripravnosti - robijaši su bili zaključani u sobama, a komandira je bilo duplo više. Do 19 časova zatvorski čuvari pristizali su i ulazili u zatvor.

Iz ZIKS-a je sinoć saopšteno da je o teškom incidentu obaviješten i zaštitnik ljudskih prava i sloboda, koji je sinoć sa savjetnikom obišao zatvor.

“Uprava ZIKS-a pokrenuće disciplinske postupke protiv svih koji su učestvovali u incidentu, a o događaju su obaviješteni i Uprava policije i državni tužilac, radi krivičnog procesuiranja vinovnika ovog teškog prestupa”, piše u saopštenju.

Osim sedam osuđenika koji su smješteni u ćelije bjelopoljskog zatvora, još pet njih juče je završilo u samicama u Spužu.

Zatvorenici imali i taoca? Tvrde da nisu krivi za početak tuče

Prije nego što su službenici zatvorske policije prekinuli haos u paviljonu B, robijaši iz tog dijela zatvora kazali su da nijesu krivi za incident.

Zatvorenici su tvrdili da su ih službenici napali “ničim izazvani” i da su se oni samo branili.

Jedan je “Vijestima” poslao pismo u kome navodi da je stražar bez povoda pretukao osuđenika, a da su ostali krenuli da ga “oslobode” kada je počela opšta tuča... Zato su se, tvrde, i povukli i sobe i tražili da ne odgovaraju za tuču koju navodno nisu izazvali.

Uprava im je, kako tvrdi, obećala da ih neće tući, ali to obećanje nijesu ispunili.

Nekoliko zatvorskih službenika “Vijestima” su rekli da su robijaši jednog od stražara držali kao taoca, ali toga nema u zvaničnom saopštenju.

U tuči koristili i "sportske rekvizite"

Iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija juče je rečeno da se incident dogodio na prostoru za šetnju i rekreaciju.

“Grupa oko trideset zatvorenika najprije je postupala protivno Pravilniku o kućnom redu za izvršavanje kazni zatvora, a potom i odbila naređenje ovlašćenih službenih lica, nakon čega su pojedini zatvorenici i fizički nasrnuli na četvoricu službenika koji su bili radno angažovani u tom dijelu zatvora. Prilikom napada, zatvorenici su koristili i tvrde predmete koje su kao dio inventara skinuli sa sportskih terena”, piše u saopštenju.

Ivan Popović najgore prošao u tuči

Ivan Popović, službenik spuškog zatvora teško je povrijeđen u tuči i sinoć je zadržan na Odjeljenju neurohirurgije.

Sa teškim povredama prošla su još najmanje dva službenika - Miloš Prelević i Predrag Radulović.

“Raduloviću je prelomljena ruka, a nakon završene dijagnostike ljekari će odlučiti da li će i Prelević biti zadržan na liječenju”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz uprave spuškog zatvora.

Direktor ZIKS-a Miljan Perović sinoć je sa povrijeđenim službenicima bio u Kliničkom centru Podgorica.

Preporučujemo za Vas