Mejvederu 120, Pakjau 80 miliona dolara

Najskuplji meč u istoriji održaće se u maju ili junu u MGM Grand areni u Las Vegasu
4 komentar(a)
Mejveder i Pakjao, Foto: Reuters
Mejveder i Pakjao, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.01.2015. 07:29h

Decenijska dilema ko je najbolji bokser današnjice biće razriješena u „MGM areni” u Las Vegasu a znatiželju će Amerikanac Flojd Mejveder Džunior i Filipinac Mani Pakjao naplatiti sa čak 200 miliona dolara. Akteri najskupljeg meča u istoriji sporta neće ravnopravno podijeliti sumu, jer je Pakjao prihvatio ponudu najbogatijeg svjetskog sportiste, Mejvedera, prema kojem će novac podijeliti u razmjeri 60:40, pa će Amerikancu pripasti 120 miliona dolara, a Filipinac će se zadovoljiti sa 80 miliona zelenih novčanica.

Da je dogovor postignut prvi je pred kamerama televizije „Ring” objavio Majkl Konc, savjetnik Pakjaovog promotera Boba Aruma.

"Mi smo prihvatili svaku stavku ponude Mejvedera. Za ozvaničenje dogovora potrebno je samo da Mejveder potpiše ugovor", kazao je Konc.

A Arum je potvrdio za „Sports yahoo” da je Pakjao pristao na sve uslove suprotstavljenog tabora.

"Sve smo dogovorili sa Mejvederovim štabom i tačka. Sada samo treba da sam Mejveder kaže „dajem saglasnost”, i publika može da bude srećna, jer će to biti nevjerovatna borba. Pakjao se u pregovorima ponašao kao pravi džentlmen i odmah je prihvatio sve predloge Mejvederovog štaba. I mjesto održavanja - MGM arenu u Las Vegasu, procenat od zarade, ali i datume i način sprovođenja doping testova. Lično ne želim da se ponove slučajevi iz prethodnih pregovora, kada su se u posljednjem trenutku postavljali novi uslovi. Sve što želim je da do meča dođe i da zaradimo mnogo novca", naglasio je Arum.

Prvi pokušaj dogovora u martu 2009. godine propao je u finišu pregovora odbijanjem Pakjaa da neposredno pred meč uradi doping probu, dok je 2011. godine Filipinac bio nezadovoljan ponudom da od meča zaradi „samo” 40 miliona dolara.

Mejveder i Pakjao još od 2009. godine važe za najbolje boksere u velteru, a pitanje ko je od njih dvojice bolji vrijedi 200 miliona dolara. I ulaznice će biti najskuplje u istoriji pa će najbolja mjesta koštati 5.000 dolara. Ukupni prihod od ulaznica će biti 40 miliona dolara, dvostruko veći od dosadašnejg rekorda iz meča Mejveder - Saul Alvares.

Još se ne zna koja će televizija prenositi meč, ali se pretpostavlja i „Šoutajm” kojki zastupa Mejvedera i HBO, koja ima ugovor sa Pakjaom, i to prvi put od meča Majk Tajson - Lenoks Luis.

Bonus video: