Istraživanje američkog PEN-a: Kontrola nad piscima

Pisci iz 50 zemalja, izjavili su da su zabrinuti zbog stalnog nadzora vlada njihovih zemalja
0 komentar(a)
pisanje, zapisivanje, učenje, Foto: Shutterstock
pisanje, zapisivanje, učenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.01.2015. 18:42h

Istraživanje Američkog PEN-a sprovedenog među književnicima iz pedeset zemalja svijeta, pokazuje njihovu ozbiljnu zabrinutost zbog ugrožene slobode govora, piše Njujork tajms, a prenosi Politika.

Većina pisaca iz čak pedeset zemalja svijeta, obuhvaćenih istraživanjem Američkog PEN centra, izjavila je da je duboko zabrinuta zbog stalnog nadzora i kontrole vlada njihovih zemalja, a mnogi su čak istakli da su izbjegli, ili da će izbeći, kontroverzne ili subverzivne teme u svom stvaralaštvu, ili privatnoj komunikaciji, kako piše “Njujork tajms”. Ovo istraživanje sprovedeno je anonimno i elektronski, s jeseni prošle godine, kada su dobijena 772 odgovora od autora, kao i prevodilaca i urednika.

Rezultati istraživanja pokazuju da ljudi od pera misle da je sloboda govora pod velikom prijetnjom širom svijeta, podjednako u demokratskim i u nedemokratskim zemljama. Blizu 75 procenata ispitanika u zemljama koje se smatraju slobodnima, 84 procenta u djelimično slobodnim državama, i 80 odsto pisaca zemalja koje nisu slobodne, rekli su da su vrlo ili djelimično zabrinuti u vezi sa nadzorom koji nad autorima sprovode vlade njihovih zemalja.

Manji broj pisaca kazao je da izbjegava ili da bi izbjegao da govori na određene teme: njih 34 odsto iz demokratskih, takozvanih slobodnih država, 44 odsto stvaralaca iz djelimično slobodnih zemalja, a 61 odsto pisaca iz nedemokratskih zemalja podržalo je autocenzuru. U sličnim procentima, ispitanici u ovom istraživanju rekli su da ograničavaju svoje učešće na društvenim mrežama, takođe, zbog nadziranja. Suzan Nosel, izvršna direktorica Američkog PEN-a, rekla je da ovi rezultati, uz one koji su dobijeni putem istraživanja iz 2013. godine o mišljenju samo američkih autora, pokazuju da masovni nadzor ugrožava slobodu govora i protok informacija širom svijeta.

“Pisci su ti u čiju se slobodu izražavanja zadire na najgori način, a najviše uznemiruje činjenica da uočavamo isti obrazac kontrole u demokratskim, kao i u onim nedemokratskim, koje tradicionalno povezujemo sa neslobodom govora. Sam podatak da je tako veliki broj pisaca duboko zabrinut, do te mjere da mijenja svoje postupanje, nešto je što ne bismo smjeli da zanemarimo”, objasnila je Suzan Nosel.

Pored toga, sajber napad na kompaniju “Soni”, opšta ugroženost privatnosti, kao i stalne debate o špijunskim programima američke Nacionalne agencije za bezbjednost, koja nadzire podatke kompjutera širom svijeta, doprinose konstantnom utisku kontrole.

Pomenuto istraživanje o kom piše “Njujork tajms” pokazalo je da je masovna kontrola , koju sprovodi američka vlada, ugrozila njen renome zaštitnika slobode govora u svijetu. To pokazuje i 36 procenata ispitanika u demokratskim, i 32 odsto u manje slobodnim zemljama, koji su izjavili je da je sloboda izražavanja više ugrožena u Sjedinjenim Američkim Državama nego u njihovim otadžbinama.

Inače, poznato je da je najviše pisaca i novinara u zatvorima Turske i Kine, a pored ostalog, autori u okviru Međunarodnog PEN-a, stalno šalju saopštenja u kojima se zahtijeva njihovo oslobađanje.

Bonus video: