U saradnji sa Joko Ono: Na Petrovaradinskoj tvrđavi otvoriće se konceptualna instalacija

"Nova kulturno-turistička atrakcija Novog Sada i Srbije, originalno je umjetničko djelo koje potpisuje Joko Ono, a napravljena je na osnovu modela tradicionalnog srpskog broda tzv. "šajke", koji su koristili vojnici-graničari iz vremena Vojne krajine"
157 pregleda 0 komentar(a)
Joko Ono, Foto: Shutterstock
Joko Ono, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.11.2018. 11:12h

Povodom obilježavanja velikog jubileja i 100 godina od okončanja Prvog svjetskog rata, EXIT fondacija će, u saradnji sa legendarnom multimedijalnom umjetnicom i mirovnom aktivistkinjom Joko Ono, krajem novembra na Petrovaradinskoj tvrđavi otvoriti konceptualnu instalaciju "One day", koja će promovisati Novi Sad na međunarodnoj sceni i biti nova kulturno-turistička atrakcija grada, saopšteno je danas iz EXIT Festivala.

U saopštenju se dodaje da će ovaj umjetnički rad predstaviti Petrovaradinsku tvrđavu širom svijeta kao "Tvrđavu mira".

"Nova kulturno-turistička atrakcija Novog Sada i Srbije, originalno je umjetničko djelo koje potpisuje Joko Ono, a napravljena je na osnovu modela tradicionalnog srpskog broda tzv. "šajke", koji su koristili vojnici-graničari iz vremena Vojne krajine. Joko Ono, svjetski priznata japanska umjetnica i aktivistkinja, poznata je po svom doprinosu promociji mira kroz brojne umjetničke oblike i instalacije. Njeni avangardni radovi široj javnosti postali su poznati još šezdesetih godina prošlog vijeka. Nakon što se rodila ljubav između nje i čuvenog "Bitlsa", muzičara i aktiviste Džona Lenona, ona je svoju karijeru posvetila upravo djelima koja simbolizuju ideale mira, ljubavi i bratstva među ljudima, u koje je najpoznatiji par u istoriji muzike i umjetnosti duboko vjerovao", ističe se u saopštenju.

Navodi se da su se predstavnici EXIT fondacije, nakon višemjesečnih pregovora, u Njujorku susreli sa Joko Ono, koja je prije toga već bila upućena u društveni aktivizam i dvodecenijski istorijat EXIT festivala.

"Petrovaradinska tvrđava odabrana je za mjesto njenog novog umjetničkog djela, budući da je riječ o najvećem defanzivnom vojnom utvrđenju u Evropi, koje od izgradnje u 18. vijeku, pa sve do danas nikad nije bilo dio neke bitke ili ratne operacije. Nije zanemarljiva ni regionalna dimenzija i simbolika ovog utvrđenja, s obzirom na činjenicu da su upravo EXIT festival i Petrovaradinska tvrđava bili prvo mjesto masovnog okupljanja mladih iz cijelog regiona poslije sukoba iz devedesetih godina prošlog vijeka. Inicijativa EXIT fondacije "Prvi svjetski mir" (#FirstWorldPeace) ima za cilj da na efektan i globalno relevantan način obilježi sto godina od uspostavljanja mira u Prvom svjetskom ratu. Projekat će biti realizovan uz podršku Fondacije “Novi Sad 2021”, Grada Novog Sada kroz program "Zajednici zajedno", piše u saopštenju EXIT festivala.

EXIT festival je dio deklaracije "Take a Stand", koju je inicirala evropska festivalska asocijacija Yourope, čiji je EXIT član.

"Projekat "Prvi svjetski mir" biće dio ovog programa, koji je usmjeren na povezivanje ljudi i stvaranje zajednice mladih, mirnim i pozitivnim putem, kroz muziku i kulturu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: