ODBRANA ORGANIZMA

Šest namirnica za imunitet

Med, bijeli luk, južno voće, povrće, jogurt i čokolada pomažu...
3 komentar(a)
limun, med, Foto: Shutterstock
limun, med, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.01.2015. 16:44h

Ako imunitet shvatimo kao sposobnost da se izborimo sa svakom vrstom bolesti, onda nam zdravi stilovi života predstavljaju najbolji štit, tvrde stručnjaci.

Čak i hrana određenog sastava može da ojača odbrambene snage, a još i danas se koristi šest drevnih namirnica za koje se odavno zna da pomažu jačanju organizma.

To su: med, bijeli luk, južno voće, povrće, jogurt i čokolada.

Imunitet mogu da poprave i različiti farmaceutski preparati, a u posljednje vrijeme veoma su popularni oni koji sadrže polisaharidne ekstrakte azijskog podneblja, kao što je, na primjer, beta-glukan. I veliki broj ljekovitih preparata sa naših prostora, koji mogu da se nađu u različitim farmaceutskim oblicima u biljnim apotekama, kao što su ekstrakti bijelog bora, žalfije i kamilice, imaju antimikrobna i antioksidansna svojstva.

Takođe, treba izbjegavati sve ono čime možemo da odmognemo imunskom sistemu u njegovom svakodnevnom radu, na prvom mjestu psihofizička iscrpljivanje, prekomjernu upotreba alkohola i hrane...

Svaku infekciju treba shvatiti ozbiljno i potražiti pravovremeno ljekarsku pomoć. Da bi odbrana organizma od virusa i bakterija bila efikasna, treba odvojiti svakodnevno 30 minuta za fizičku aktivnost, jesti umjereno i pažljivo birati namirnice, dovoljno se odmarati i kvalitetno spavati.

Preporučujemo za Vas