Tomić vjeruje u brojnu delegaciju na POI u Riju

52 pregleda 1 komentar(a)
Marijana Goranović, Igor Tomić i Veselin Vuković, Foto: Zoran Đurić
Marijana Goranović, Igor Tomić i Veselin Vuković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.01.2015. 13:56h

Predsjednik Paraolimpijskog komiteta (POK) Igor Tomić kazao je da vjeruje da bi Crna Gora na Paraolimpijskim igrama (POI) u Rio de Žaneiru mogla imati najmanje dva, a možda i četvoro sportista u dva i više sportova.

On je u intervjuu agenciji MINA kazao da će POK sa zadovoljstvom pamtiti 2014. godinu, podsjećajući da je ostvareno niz sportskih, ali i uspjeha na drugim planovima razvoja osoba sa invaliditetom.

"Sa velikim ambicijama ulazimo u novu sezonu, predolimpijsku koja će biti jedna od zahtjevnijih. Počinje i borba za norme za POI u Rio de Žaneiru. Nadam se da ćemo ostvariti naše želje i u Riju se pojaviti sa minimum dva, a možda i sa četvoro sportista u dva i više sportova" rekao je Tomić. Tomić je naglasio da će prošla godina biti upamćena i po tome što je u pojedinim momentima falilo malo sportske sreće za istorijske uspjehe crnogorskih sportista.

"Rezultatski, pamtićemo četvrto mjesto atletičara Miloša Ranitovića na Evropskom prvenstvu (EP) u Svonsiju, kada je za tri centimetra izgubio prvu medalju sa velikih takmičenja za osobe sa invaliditetom. Pamtićemo i dvije njegove medalje na Gran pri mitingu u Tunisu, povratak Radmila Baranina na istom takmičenju i činjenicu da su obojica na tom takmičenju obezbijedili norme za Svjetsko prvenstvo (SP) u Dohi", kazao je Tomić.

On je kazao da je Marijani Goranović hicem u Varaždinu (6,43) dugo bila prva na Evropskim listama u klasama F40 i F41.

"Nije imala sreće jer je nekoliko dana pred EP otkazana njena disciplina zbog nedovoljnog broja prijava. Od nje se očekivala medalja. Stonoteniseri Filip Radović i Luka Bakić, koji još nije dobio status paraolimpojca, učestvovali su na Openu u Kluži i osvojili bronzanu medalju u konkurenciji 26 država svijeta u ekipnom dijelu takmičenja", rekao je Tomić.

On je podsjetio da je i plivač Ilija Tadić, sa svega 14 godina, bio na stotinku od norme za EP u Ajndhovenu.

"POK je ove godine proslavio mali jubilej, pet godina od prijema u međunarodne paraolimpijske asocijacije, a proširio je svoju bazu sportova. U saradnji sa podgoričkim klubom Luča, organizovano je prvo državno prvenstvo u stonom tenisu, koje je okupilo 25 takmičara. Održano je i Prvenstvo Crne Gore u atletici u saradnji sa Savezom slijepih, koje bi ove godine moglo da preraste u međunarodni miting. Da pomenem i tri nastupa bicikliste Danila Gojkovića u parabiciklizmu i prve bodove za olimpijsku normu, kao i košarkaše u kolicima Paramon", rekao je Tomić.

On je podsjetio da je Paramont u saradnji sa Savezom udruženja paraplegičara, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 3. decembra, organizovao meč košarkaša u kolicima, između reprezentacija Crne Gore i Srbije, navodeći da je to bio prvi događaj sportista sa invaliditetom koji je direktno prenosio Javni servis.

On je naglasio da su afirmisana i dva nova sporta - gol bal za osobe sa oštećenjem i bez vida i streljaštvo za paraplegičare.

Tomić je ponovio da je 2015. godine veoma zahtjevna i da crnogorske atletičare očekuju brojna takmičenja. "Atletičare u oktobru očekuje SP u Dohi. Normu ima Marijana Goranović u bacanju kugle, a od nje se očekuje i da je ispuni i u bacanju diska. Ranitović ima norme u skoku u vis i bacanju koplja, a Baranin u bacanju kugle u kategoriji 34, za osobe koje bacaju iz specijalizovane stolice. Na tom šampionatu direktno će se juriti norme za POI u Riju. Očekivanja su da svo troje izbore norme, a možda im se pridruži i Mirnes Ramović”, rekao je Tomić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora ima dva ozbiljna i mlada kandidata sa 14 i 15 godiona, Iliju Tadića i Filipa Radovića.

"Tadića ove godine očekuju tri sankcionisana mitinga u grčkom Naodisu, Berlinu i Splitu, na kojima će juriti normu za SP u Glazgovu. Za Radovića će to biti mnogo teže, jer će po sistemu kvalifikacija morati da prođe nekoliko sankcinisanih stonoteniskih opena vrijednosti 40 bodova, odnosno mora sakupiti 240 bodova", rekao je Tomić.

Prema njegovim riječima, Radović će u martu putovati u Liljano, u maju će imati dva takmičenja u Sloveniji i Bratislavi, u junu u Rumuniji i Nantu, a u oktobru EP u Danskoj.

"Pokušaćemo da ispoštujemo zahtjevan program za Radovića. Za njega POI nijesu primarni cilj, već nastup na EP, jer ima svega 14 godina. Od takmičenja do takmičenja pratićemo kako će se razvijati situacija i mogućnost da se kvalifikuje za Rio”" kazao je Tomić.

On vjeruje da će status paraolimpijca dobiti i stonoteniser Luka Bakić i da će proći klasifikaciju.

"To bi nam u perspektivi omogućilo da imamo jaku ekipu, koja bi konkurisala za medalje na velikim takmičenjima. Očekujemo da se Radoviću i Bakiću još neko priklkuči, prije svega mislim na Maju Rajković koja treba da prođe kategorizaciju", rekao je Tomić.

On je kazao da POK do sada imao veliku podršku Uprave za mlade i sport, Crnogorskog olimpijskog komiteta i Ministarstva rada i socijalnog staranja, kao i odličnu saradnju sa Nevladinom organizacijom OSI.

"Posebnu zahvalnost dugujemo roditeljima djece i trenerima koji su se uklljučili u rad POK", kazao je Tomić.

On je naglasio da je Upravni odbor POK odlučio da paraolimpijske stipendije u visini od 150 eura dodijeli atletičarima Marijani Goranović, Milošu Ranitoviću, Radmilu Baraninu, stonoteniseru Filipu Radoviću i plivaču Iliji Tadiću.

Bonus video: