Previše mlijeka vodi do gojaznosti kod djece

Četvorogodišnjaci koji su konzumirali četiri ili više šolja mlijeka dnevno, bili su u prosjeku 1cm viši od onih koji su dnevno konzumirali samo jednu šoljicu ili manje mlijeka
78 pregleda 1 komentar(a)
mlijeko, Foto: Shutterstock
mlijeko, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.01.2015. 13:16h

Prema novom istraživanju američkih naučnika, djeca predškolskog uzrasta koja piju tri ili više šolja mleka dnevno, u većem su riziku od gojaznosti.

U istraživanju je učestvovalo oko 8.950 djece kojima je tokom prve četiri godine života praćen rast i razvoj učestalost konzumacije mlijeka, piše portal Vitamini.

Analizom prikupljenih podataka primijećeno je da je u uzrastu od četiri godine veća konzumacija mlijeka povezana s većom tjelesnom masom i visinom. Četvorogodišnjaci koji su konzumirali četiri ili više šolja mlijeka dnevno, bili su u prosjeku 1cm viši od onih koji su dnevno konzumirali samo jednu šoljicu ili manje mlijeka.

Međutim, zapaženo je i da su ta djeca imala čak 16 odsto veću vjerovatnoću za prekomjernu težinu.

Uzevši u obzir trenutnu raširenost gojaznosti, autori istraživanja preporučuju da predškolska djeca dnevno treba da popiju dvije šolje mlijeka i napominju da ih treba čuvati od prekomjerne konzumacije zbog povećanja rizika od nakupljanja suvišnih kilograma.

Bonus video: