Miren zvijezda priče o austrijskoj Mona Lizi

Životnu priču o Mariji Altman, na veliko platno postavio je Sajmon
145 pregleda 0 komentar(a)
Helen Miren, Foto: Beta/AP
Helen Miren, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.01.2015. 14:48h

Dobitnica Oskara Helen Miren glavna je zvijezda nevjerovatne filmske i životne priče o Mariji Altman, jevrejskoj izbjeglici prinuđenoj da napusti rodni Beč tokom Drugog svjetskog rata, u režiji Britanca Sajmona Kurtisa.

Trejler filma “Woman in Gold” upravo se pojavio. Marija Altman vraća se, decenijama nakon rata, u Beč i započinje bitku za vraćanje slike Gustava Klimta, na kojoj je njena ujna Adel Bloch-Bauer, poznata i kao “austrijska Mona Lisa”.

Nekoliko Klimtovih slika, koje je posjedovao Marijin ujak, češki šećerni magnat, konfiskovali su nacisti u Beču uoči rata.

Marija, koju sada u BBC-ijevom filmu gledaocima približava Helen Miren , a glume i Kejti Holms i Rajan Rejnolds, rodila se u bogatoj porodici 1916. Odrasla je u luksuzu. Svoj rani život opisuje kao “prekrasan, u kući je svake večeri svirala kamerna muzika...” Godine 1937. udala se za Frica Altmana.

Odmah nakon aneksije Austrije Gestapo je potražio najbogatije Jevreje, pa i Altmanove. Uzeli su joj sve - od vjenčanog prstena do dijamantske ogrlice, koja je pripala Geringovoj ženi.

Velika ljepotica, Adel je jedini model koji je pozirao Klimtu dvaput, provocirajući gradske glasine o ljubavnoj aferi. Ali, nakon Adeline smrti od meningitisa 1925. njen suprug je objesio slike u sobi koja je cijela bila posvećena sjećanju na nju.

Marija se sjeća posjeta teti Adel u Elizabetštrase, gdje je imala salon s najboljim umjetničkim djelima. No, nekad bogataš, Ferdinand je umro u bijedi 1945. Nacisti su koristili njegovu bečku palatu kao sjedište, a nacistički glavešina Rajnhard Hajdrih prisvojio je Ferdinandov češki dvorac, da bi ga kasnije uzeli komunisti. Marijin muž završio je u Dahau, i ostao je ondje sve dok njegov brat nije poklonio njihov biznis u kašmirskoj industriji nacistima. Pobjegavši iz kućnog pritvora, bez novaca, Marija i Fric otišli su u Holandiju, pa u Liverpul, i 1942. u Kaliforniju. Ferdinand je radio za avio-industriju, Marija otvorila butik na Beverli Hilsu. U SAD-u su dobili tri sina i kćerku.

Ipak, Marija, kao jedina nasljednica, nikad nije zaboravila šta su joj nacisti oduzeli. Njenom ocu oduzeli su i Stradivarijusovo violončelo, koje je dobio od dobrog prijatelja Rotšilda. Nakon dvije sedmice je umro. “Od slomljenog srca”, rekla je Marija.

Austrijske sudije presudile su u Marijinu korist - posljednjih dana koje je slika visila u Belvedereu hiljade Austrijanaca prošlo je da je posljednji put vidi. Zlatna slika ujne prodata je za rekordnih 73 miliona dolara kozmetičkom mogulu i prijašnjem austrijskom ambasadoru Ronu Lauderu, za njegovu galeriju. Preostale četiri otete slike, uključujući i drugi Adelin portret, prodane su za 113 miliona dolara.

Marija je izjavila da nikad nije bila riječ o novcu; prije smrti 2011, rekla je koliko je srećna što je pravda izvršena.

Bonus video: