Split: Nikšićanin osuđen zbog podsticanja mržnje

S obzirom da optuženik živi u Nikšiću, svoju je obranu iznio u Podgorici rekavši da se samo šalio
27 komentar(a)
napad, Foto: Shutterstock.com
napad, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.01.2015. 07:52h

Zbog javnog podsticanja na nasilje i mržnju, pozivanjem na ubistvo homoseksualaca i uskrsnuće Hitlera, preko Facebook stranice udruženja Torcida Split uslovno je na osam mjeseci i novčanu kaznu od 2.000 kuna (260 eura) osuđen 37-godišnji muškarac iz Nikšića, saznaje Hina u splitskom Opštinskom sudu.

Nikšićanin, koji je inače rođeni Splićanin, tužilaštvo tereti da je krajem maja prošle godine na Facebook stranici udruženja Torcida Split učestvovao u raspravi povodom građanske inicijative za raspisivanje referenduma u Hrvatskoj kojim bi se brak Ustavom definisao kao isključivo zajednica žene i muškarca.

Namjeravajući da izazove netrpeljivost i osjećaj lične ugroženosti kod osoba homoseksualne orijentacije i pripadnika crne rase, navodi se u optužnici, preko svog Facebook profila objavio je komentar kojim je podsticao nasilje i mržnju.

U komentaru je napisao: “Ubij, zakolji...! Oj, Hitleru, ustani samo na pet minuta i riješi gorući problem na Zemlji...”, a rasprava se vodila i o povorkama ponosa koje su se održavale u Splitu.

Njegove su komentare Opštinskom državnom tužilaštvu prijavila udruženja koje se bave zaštitom ljudskih prava.

S obzirom da optuženik živi u Nikšiću, svoju je obranu iznio u Podgorici rekavši da se samo šalio.

Bonus video: