Službenica zatvora u Spužu "zaboravljala" da upiše goste?

Ta službenica poslata je na odmor, a zatim raspoređena na novo radno mjesto - sada je u uniformi zatvorske policajke
246 pregleda 5 komentar(a)
ZIKS, Foto: Jelena Jovanović
ZIKS, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 14.01.2015. 07:11h

Disciplinska komisija spuškog zatvora ispituje da li je službenica Istražnog zatvora S. B. mimo pravila odobravala posjete advokata i rodbine pojedinim pritvorenicima.

Ona je dugogodišnja službenica Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), a već nekoliko godina radila je na prijavnici Istražnog zatvora. Navodne nepravilnosti uprava je, kako tvrde, primijetila krajem prošle godine.

"Sumnja se da je u obavljanju poslova kod službenice S.B. bilo određenih radnji koje predstavljaju povredu službene dužnosti. Ukoliko se tokom disciplinskog postupka utvrdi da je imenovana počinila povrede službene dužnosti, biće joj izrečena disciplinska mjera u skladu sa zakonom", odgovoreno je "Vijestima" iz ZIKS-a.

Oni su pojasnili da je disciplinski postupak pokrenut odmah po saznanju za nepravilnosti i da će njena odgovornost biti utvrđena u skladu sa procedurom i u rokovima propisanim Zakonom o državnim službenicima i namještenicima.

Više službenika ZIKS-a ispričalo da je ona već duže pojedinim pritvorenicima omogućavala posjete mimo pravila i zakona.

"Odobravala je posjete i onima koji nisu na listi, ali i produžavala vrijeme posjete tako što nije upisivala kada neko uđe, već tek kad izađe... Njenim kolegama bilo je simptomatično da često "zaboravlja" da upiše nekoga", ispričao je sagovornik "Vijesti".

Katarina savjetuje Perovića

Doskorašnja načelnica Zatvora za kratke kazne Katarina Mitrović, imenovana je za savjetnicu direktora ZIKS-a Miljana Perovića.

Perović je ranije, govoreći o kadrovskim promjenama, kazao da su smjenjeni oni rukovodioci za koje je procijenjeno da ne mogu biti potpuno posvećeni novim izazovima.

"Krajem 2014. izvršio sam promjenu u KP Domu i Zatvoru za kratke kazne imajući u vidu da se ukupni procesi moraju pratiti od početka do kraja i da se mora biti fokusirano na izvršavanju obaveza i zadatak na dnevnom, kratkoročnom i dugoročnom planu", kazao je Perović dodajući da je Mitrović radila korektno, ali da je njegov stav da na mjestu načelnika moraju biti "oni koji mogu iznijeti procese". Iz ZIKS-a su juče kazali da je Mitrović raspoređena na drugo radno mjesto u skladu sa stručnom spremom.

Bonus video: