Država uzela 30 kilograma dragog kamenja

Prekršajno kažnjeni i strani državljani i suvlasnik hotela Branko-Brano Ćupić
757 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2015. 06:35h

Trideset kilograma skupocjenog poludragog kamenja - opala, pronađenih u bečićkom hotelu "Belvi", završilo je u trezoru Centralne banke.

Iako je jedan od vlasnika Belvija Branko - Brano Ćupić, policijskim inspektorima još u istrazi rekao da je “kao savjestan građanin predao podatke o tome ko je i kada u sefu hotela deponovao drago kamenje”, podaci iz tužilaštva govore drugačije.

Kažnjen je i on i dvije osobe koje su ga prijavile tvrdnjom da neće da im vrati kamenje deponovano u sefu...

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva saopšteno je “Vijestima” da je istraga o tom slučaju i počela nakon što su strani državljani A.V.S. i R.F. prijavili Ćupića...

Pošto su stranci policiji kazali da Ćupić neće da im vrati opale koje su stavili u sef, podgoričko osnovno državno tužilaštvo formiralo je predmet (Ktr br. 284/14).

Detalj sa kompleksa “Iberostara” u Bečićima, foto: iberostar.com

“U cilju provjere navoda prijave i utvrđivanja na koji način su opali uneseni u Crnu Goru mimo carine, izvršene su određene provjere, saslušan je određeni broj svjedoka, a po naredbi sudije za istragu Osnovnog suda u Podgorici, opali su privremeno oduzeti i smješteni u Trezor Centralne banke Crne Gore", pojasnili su iz VDT-a.

Tada je, tvrde iz tužilaštva, utvrđeno da su i strani državljani i Ćupić prekršili odredbe Carinskog zakona, zbog čega je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici 14. maja 2012. godine, podnijelo Područnom organu za prekršaje u Podgorici zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv njih, sa predlogom za izricanje mjere oduzimanje predmetnih opala.

“Područni organ za prekršaje u Podgorici, 19. septembra 2012. godine, donio je rješenje kojim je A.V.S., R.F. i B.Ć. oglasio krivim za prekršaje stavljene im na teret i kaznio novčanom kaznom od po 7.000 eura i izrekao zaštitnu mjeru oduzimanje predmeta - opala. Vijeće za prekršaje Crne Gore, rješavajući po žalbama okrivljenih, preinačilo je prvostepeno rješenje u dijelu odluke o kazni i okrivljenima izrekao novčanu kaznu u iznosu od po 4.000 eura”, navodi se u odgovorima tužilaštva “Vijestima”.

Utvrđeno je da su strani državljani prekršili carinski zakon u dijelu u kome se kaže da će se kazniti svako ko ne prijavi graničnoj carinarnici svu robu koja se unosi u carinsko područje...

Ćupić je kažnjen jer nije ispoštovao isti zakon u odredbama koje govore da je morao prijaviti strane državljane ako je preuzeo na čuvanje “robu” koja je mimo zakona unesena u Crnu Goru.

Ne zna se vodi li policija istragu...

Iz crnogorske policije nijesu se zvanično oglašavali povodom istrage o opalima pronađenim prije skoro tri godine u sefu bečićkog hotela, a ranije se spekulisalo da su policije drugih država tražile informacije o porijeklu dragog kamenja.

Nije jasno odakle potiče to drago kamenje i da li za njim, eventualno, tragaju policije drugih država.

Opal je mineraloid, koji spada u grupu dragog kamenja, a može biti bezbojan ili obojen sivo, crveno, narandžasto, zeleno, plavo, ružičasto, smeđe ili crno.

Najrjeđi su opali crveno-crne boje, a najčešći bijeli i zeleni.

Opal se koristi za izradu nakita, ali i kao poludragi kristal, koji se koriste i za izradu amajlija, koje navodno pomažu u liječenju bolesti, vraćanju pozitivne energije.

Galerija

Bonus video: