Napadi na Kostanića zbog kontroverzne fotografije

On je na svom Facebook profilu objavio fotografiju na kojoj je prekrio svoj polni organ "Katekizmom katoličke crkve"
520 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2015. 17:55h

Pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj izazvala je očekivano šarenolike reakcije poznatih ličnosti u njenoj zemlji, ali ih je sve zasijenio glumac Stipe Kostanić.

On je na svom Facebook profilu objavio fotografiju na kojoj je prekrio svoj polni organ "Katekizmom katoličke crkve" i izazvao kontroverzu i podijeljenja mišljenja javnosti, pa tako neki tvrde da je riječ o "odličnoj strategiji rješavanja vjerskih fundamentalista", a drugi su to okarakterisali kao "odvratan i primitivan čin".

Inbox glumca poznatog po ulozi u predstavi "Grobnica za Borisa Davidoviča", u kojoj su gledaoci mogli da vide pravi seks na sceni, ubrzo su zatrpale prijetnje na Facebooku, a on ih je sve objavio.

Nakon što su mu administratori uklonili sliku, koju je opisao kao "mišolovku", objavio je poruku izvjesnog Tonija, koji se predstavlja kao ljubitelj Zagorske demokratske stranke. "Rugaš se sa katoličkom crkvom i Bogom, da si to napravio sa islamom ne bi dobro prošao. Lako je rugati se sa crkvom kad ti niko ništa neće učiniti, još", stoji između ostalog u poruci. Oglasio se i hrvatski profesor Ivo koji je Kostanićev čin opisao kao "dno dna".

"Sloboda izražavanja ima granica. One su u nama samima. Ako ih nismo odredili u sebi, kad tad ćemo ih preći i ugroziti slobodu onog drugog... Da si išta upamtio iz osnovne škole, ovaj propust ti se ne bi dogodio", napisao je on.

Glumac se zahvalio "na lekciji", ali i dodao da više nije u školi kako bi slušao učiteljska moralisanja.

"Možda sam ja učio iz drugih knjiga koje su me naučile slobodi mišljenja i izražavanja, kao i hrabrosti da se ne bojim ni sebe ni drugih. Ne znam čime sam prijetio tuđoj slobodi, ali znam ko je meni. Primitivizam vidim u osuđivanju prava da se kaže svoje mišljenje koliko god ono moglo bit neugodno za bilo koga. A i trebalo bi znati bolje artikulisati svoje mišljenje ako se želi suprotstaviti drugom. Pakao, to su drugi", citirao je Kostanić na kraju francuskog pisca Žan Pol Sartra.

On je ostalima koje je uvrijedila njegova fotografija poručio da mu se "skinu sa ku*ca".

Kostanića, kojem je među prijateljima i crnogorski kolega Slavko Kalezić, mnogi su i podržali na društvenoj mreži, a negativni komentari nisu ga omeli u namjeri da nastavi sa šalom na račun Grabar-Kitarović. Tako je objavio i fotografiju igračke koja nosi naziv "Kolinda" uz koju piše da je u pitanju lutka koja priča i govori, kao i sliku nove hrvatske predsjednice u bikiniju uz natpis "Hrvatska turistička zajednica". Na Facebook stranici glumca kojeg publika zna iz serija "Miris kiše na Balkanu" i "Obični ljudi" našla se i fotografija grafita na kojem piše: "Ustaše su govna".

Galerija

Bonus video: