Praznično putovanje okončano tragedijom

“Znam da je bio led i klizav put. U jednom trenutku autobus se počeo prevrtati”...
479 pregleda 9 komentar(a)
Amina Abdić, Marijana Medojević, Foto: Facebook.com
Amina Abdić, Marijana Medojević, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 13.01.2015. 06:58h

Podgoričanke Marijana Medojević (28) i Amina Abdić (23) poginule su u teškoj saobraćajnoj nesreći, koja se u nedjelju veče oko 23 sata dogodila na putu Batasi - Šćepan Polje u blizini Foče.

U nesreći je nastradala i Dragana Gluhović (25) sa Pala, a još 13 putnika teže i lakše je povrijeđeno kada se autobus firme “Centrotrans" sa zaleđene ceste survao u provaliju.

Teške povrede opasne po život zadobila je Novljanka Ranka Lučić (57) i ona se nalazi na Odjeljenju intenzivne njege bolnice u Foči.

Na Hirurškom odjeljenju te bolnice zbog povreda liječe se i Podgoričanin Andrej Raspopović (29), momak stradale Marijane Medojević.

U bolnici u Foči smještena je i Podgoričanka Azra Abdić (25) rođena sestra stradale Amine.

Na Hirurškom odjeljenju fočanske bolnice liječi se i Podgoričanin Đorđe Boljević (32).

“Svi oni se nalaze van životne opasnosti”, kazala je "Vijestima" portparol Univerzitetske bolnice u Foči Nataša Kovač.

Među povrijeđenim putnicima su i državljani BiH - Radomir Jovović (56) iz Lukavice, Saša Batinić (34) iz Istočnog Sarajeva, Nedeljko Nedić (46) iz Rogatice, Zora Pejović (54) iz Foče, Aleksa Trifković (22) iz Kasindola, Ramzudin Čaušević (42) iz Živinica, Bojan Neđić (29) iz Vlasenice, Njegoš Savić (48) sa Pala i Velibor Vuković (37) iz Banja Luke.

Na pojedinim mjestima uzani put toliko je popustio da je nakrivljen ka provaliji, a na mnogim dionicama ne postoji asfalt jer su ga bujice odavno odnijele...

Vozači autobusa prošli su bez povreda, ali zbog teškog šoka juče tokom dana nijesu mogli da ispričaju šta je izazvalo tragediju.

Portparolka Centra bezbjednosti Istočno Sarajevo Danka Tešić, kazala je da se još ne zna zbog čega je vozač autobusa izgubio kontrolu, kada su skliznuli sa ceste...

Prije nesreće većina putnika je spavala, a gotovo svi preživjeli tvrde da se slabo sjećaju trenutka slijetanja u ambis.

“Gledali smo smrti u oči. Sjećam se da smo u jednom momentu došli do uzbrdice, autobus nije mogao izaći, vratilo ga je nazad i tu se odigrala ova strašna scena. Sletjeli smo u provaliju nekih dvadesetak metara. Ja sam ispao iz autobusa, koji je prešao preko mene, ali sam sve vrijeme bio pri svijesti. Nažalost, ove tri djevojke nisu preživjele. Kada je autobus sletio u provaliju ja sam uspio izaći gore na cestu četvoronoške. Pomogao sam jednoj djevojci da izađe gore do puta, zvali smo policiju i oni su odmah došli", ispričao je Njegoš Terić, koji je putovao u Tivat gdje radi.

I drugi putnik Nedeljko Nedić tvrdi da je put bio užasan - zaleđen...

“Znam da je bio led i klizav put. U jednom trenutku autobus se počeo prevrtati. Ostao sam priseban, a onda sam sa vozačima i još nas nekoliko pokušao da iz autobusa izvučem djevojke, koje su ostale dolje. Ali nije bilo ni teoretske šanse, ostale su na zadnjem dijelu zarobljene između sjedišta”, ispričao je putnik Nedeljko Nedić.

Lakše povrijeđeni Saša Batinić, ispričao je da je prije nesreće umalo zaspao, ali da ga je tutnjava prenula...

“Instinktivno sam se rukama uhvatio gore za dio gdje se ostavljaju stvari. To me je i spasilo”, prisjetio se.

Ramzudin Čaušević iz Živinaca rekao je da je spavao kada se autobus sunovratio - sjeća se jedino vriske i galame.

U bolnici u Foči smještena je i Podgoričanka Azra Abdić (25) rođena sestra stradale Amine Abdić

“Sjedio sam na pretposljednjem sjedištu u zadnjem dijelu autobusa. Ispred mene je bila jedna djevojka, isto kao i iza mene. Nažalost, obje su preminule”, ispričao je Čaušević.

Uviđaj na mjestu nesreće obavila je tužiteljka iz Trebinja Gordana Gačinović, a spasioci iz Foče izvukli su tijela stradalih.

Goran Baković iz kompanije “Centrotrans”, bosanskim novinarima rekao je da je autobus imao potrebnu zimsku opremu i da je tehnički bio ispravan: “Autobus je usljed veoma lošeg stanja na cesti, koja je prekrivena snijegom i ledom i nije posuta sredstvima protiv smrzavanja, skliznuo sa puta u pravcu kanjona Drine".

Zbog izvlačenja olupine, satima je bio obustavljen saobraćaj.

Ta dionica od oko 15 kilometara - od Foče ka Šćepan Polju, izrazito je opasna za vožnju i u ljetnjima uslovima i teško da podsjeća na regionalni put... Na pojedinim mjestima uzani put toliko je popustio da je nakrivljen ka provaliji, a na mnogim dionicama ne postoji asfalt jer su ga bujice odavno odnijele...

Na mnogim mjestima te dionice, automobili se jedva mimoilaze, zbog čega se često prave saobraćajni zastoji.

Medojević se sa momkom vraćala sa skijanja

Marijana Maja Medojević (28), koja je preminula u autobuskoj nesreći, u nedjelju veče se sa momkom Andrejom Raspopovićem vraćala iz Francuske.

Njih dvoje su preko jedne beogradske agencije za novogodišnje praznike otišli na zimovanje u Les Deux Alpe...

U sopstvenoj režiji došli su do Sarajeva, odakle su autobusima agencije nastavili putovanje do poznatog skijališta na francuskom dijelu Alpa.

U nedjelju se se vratili iz Francuske, a onda su u Istočnom Sarajevu ušli u autobus firme “Centrotrans” kako bi stigli do Podgorice...

Marijana, koja je radila kao profesor italijanskog jezika u OŠ “Maksim Gorki” u Podgorici, sa zimovanja je postavljala i fotografije na svom Fejsbuk profilu.

Djevojka se prijateljima pohvalila kako je naučila i da borduje... Iza sebe je ostavila roditelje i sestru.

Amina i Azra Abdić Novu čekale u Istanbulu

Rođene sestre Amina i Azra Abdić odlučile su da za novogodišnje praznike otputuju u Istanbul, gdje su bile nekoliko dana.

U Tursku su otputovale avionom iz Sarajeva, pa su se istom linijom i vratile iz Istanbula.

Nerazdvojne sestre su u nedjelju veče autobusom krenule od Sarajeva kući, a prije puta su postavile na FB profile i zajedničke fotografije iz Istanbula.

Sestre Abdić sa roditeljima žive u podgoričkom naselju Drač.

Bonus video: