Policija evidentirala 234 zelenaša, podnijete samo tri prijave

Problem je kada treba dokazati da je onaj koji daje novac iskoristio teško imovno stanje, nuždu, lakomislenost, tvrdi policija
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2015. 06:34h

Uprkos činjenici da je policija do jula prošle godine u svojim evidencijama upisala 234 zelenaša, od čega su 37 označeni kao pripadnici organizovanih kriminalnih grupa, u prošloj godini podnijete su samo tri krivične prijave.

“Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Nikšiću podnijeta je jedna krivična prijava koja je odbačena zbog nepostojanja elemenata ovog krivičnog djela. Druge dvije krivične prijave podnijete su ODT u Podgorici i ODT u Herceg Novom i ti predmeti se nalaze u fazi izviđaja”, saopšteno je “Vijestima” iz kabineta vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića.

Direktor Uprave policije (UP) Slavko Stojanović je u julu prošle godine, na skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu, iznoseći taj zabrinjavajući broj zelenaša u Crnoj Gori koje su evidentirali, najavio je da se policija u okviru "dugoročnog obavještajnog projekata 'Duga'” ozbiljno uhvatila u koštac sa zelenašima.

“Službenici kriminalističke policije istražuju sedam predmeta, koji se odnose na sedam grupa sa više lica za koja postoje saznanja da se bave zelenašenjem. U narednom periodu, za neke od ovih aktivnosti, očekujemo stav nadležnog tužioca u vezi sa eventualnim procesuiranja”, saopšteno je “Vijestima“ iz UP.

“Sprovode se izviđajne radnje kroz primjenu kombinovanih istražnih tehnika. U prethodnom periodu policija je prikupila informacije od šest oštećenih lica, o čemu su obaviješteni nadležni tužioci“, odgovor je policije na pitanje „Vijesti“ šta su uradili od kada je Stojanović javno saopštio zabrinjavajući broj tih kriminalaca.

Tvrdi da su se “ozbiljno uhvatili u koštac ” sa problemom: Stojanović, foto: Vlada Crne Gore

Policijske analize i operativna saznanja, objasnili su, potvrđuju da zelenaštvo u našem društvu postoji u mnogo većem obimu u odnosu na slučajeve koje prijavljuju građani.

“Policija je praćenje pojave zelenaštva definisala kao jednu od prioritetnih policijskih aktivnosti u radu“, saopšteno je iz UP.

Iz policije su objasnili da upravo mali broj prijava prevara po zelenaškom principu ostavlja manje prostora za policijsko - tužilačke aktivnosti za pokretanje krivičnog postupka.

“Osnovni problem pojavljuje se kada treba dokazati da je onaj koji je dao novac uz ugovaranje nesrazmjerne imovinske koristi iskoristio teško imovno stanje, nuždu, lakomislenost ili nedovoljnu sposobnost za rasuđivanje oštećenog lica. Takođe, oštećeni u ovim krivičnim djelima ne prijavljuju da su žrtve zelenašenja i, u većini slučajeva, ne žele da potvrde policijske informacije i saznanja do kojih se dođe izviđajnim radnjama da su u konkretnom slučaju uzimali novac 'pod kamatu' i za to založili vrijedne nepokretnosti koje su, usljed nemogućnosti vraćanja pozajmljenog novca od zelenaša, prepisivali putem ugovora o kupoprodaji na lica koja se bave zelenašenjem ili njima bliska lica“, navodi se u odgovoru policije.

Direktor policije Slavko Stojanović ranije je kazao da je prosječna kamatna stopa kod zelenaša 10 odsto mjesečno, da se kao zalog traži pokretna i nepokretna imovina i da to krivično djelo za sobom povlači niz drugih krivičnih djela kao što su iznuda, ucjena, prijetnja, nanošenja teških tjelesnih povreda, izazivanje opšte opasnosti koje žrtve iz straha ne prijavljuju policiji.

“Uprava policije koristi i ovu priliku da ohrabri građane koji su oštećeni u krivičnim djelima zelenaštvo da se obrate policiji i prijave lica od kojih su 'pod kamatu' pozajmljivala novac, kao i sva druga lica koja imaju saznanja o bilo kom slučaju zelenaštva. Policija će, bez izuzetka, u konsultaciji sa nadležnim tužiocem, preduzimati službene mjere i radnje prema svim licima za koja bude postojala sumnja da se bave zelenašenjem“, saopšteno je „Vijestima“ u Upravi policije.

Nuhodžić zatražio još informacija do januarske sjednice Odbora za bezbjednost

Predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić kazao je „Vijestima“ da će se to skupštinsko tijelo problemom zelenašenja ponovo baviti u drugoj polovini januara jer, kazao je, “zelenašenje u Crnoj Gori predstavlja veliki društveni problem i zahtijeva odgovoran društveni tretman i efikasnu reakciju nadleznih državnih organa”.

“Veliki društveni problem”: Odbor za bezbjednost, foto: Savo Prelević

“Odbor za bezbjednost i odbranu svoju zainteresovanost iskazao je i na način što je Planom parlamentarnog nadzora Odbora za bezbjednost i odbranu za 2014. godinu predvidio bavljenje ovom temom.

Na sjednici održanoj u septembru, koja je tretirala izvještaj o radu MUP-a za 2013. godinu, otvoreno je i ovo pitanje. S timu vezi, Odbor je usvojio zaključak koji glasi: 'Odbor smatra da je neophodno da se posveti puna pažnja krivičnom djelu zelenaštvo, kako bi se radilo na efikasnijem suzbijanju ovih pojava, kao i posljedica koje one nose'”, kazao je Nuhodžić.

On je rekao da je, kao predsjednik Odbora, uputio zahtjev Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) i Vrhovnom sudu (VS) za dostavljanje informacije o ovoj temi i da je dobio odgovor.

“Takođe, na osnovu stava Odbora, tražio sam informacije i od MUP-a o djelovanju organizovanih kriminalnih grupa u Crnoj Gori i njihov uticaj na bezbjednost građana i takođe dobio odgovor. Ali, u cilju kvalitetne pripreme sjednice Odbora, koja će se baviti ovom problematikom, zatražio sam dodatne informacije od VDT, VS i MUP-a i očekujem da ćemo ih u optimalnom vremenu dobiti i da ćemo u drugoj polovini januara imati sjednicu na ovu temu, uz prisustvo predstavnika nadležnih državnih institucija”, najavio je Nuhodžić.

Galerija

Bonus video: