Triatlon klub Herceg Novi organizovao 7. kolo lige trčanja

Hercegnovski triatlonci za februar najavljuju trku pod nazivom Novska skalinada
3 komentar(a)
Triatlon Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Triatlon Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 11.01.2015. 17:52h

U organizaciji Triatlon kluba Herceg Novi održano je 7. kolo lige trčanja. Start je bio ispred vile Galeb (Titove vile) u Igalu, a učesnici trke su trčali pored stadiona OFK Igala ulicom dr. Svetozara Živojinovića, Njivičkim putem se popeli do vidikovca u gornjim Njivicama i vratili se istom rutom na start trke.

Dužina staze je bila 6,6 km sa najvišom tačkom na 100 metara nadmorske visine. Prvi kroz cilj prošao je Stefan Morović u vremenu 26:27, drugi je bio Luka Čupić, a trećeplasirani Stefan Vujisić.

Liga trčanja je samo jedna od brojnih aktivnosti koje organizuje Triatlon klub koji je osnovala je grupa entuzijasta na čelu sa Lukom Čupićem i Goranom Daničićem prije dvije godine sa ciljem promociji triatlona i zdravih stilova života u Herceg Novom i Crnoj Gori.

Za relativno kratko vrijeme uspjeli su da okupe 20-ak članova koji su aktivni u klubu, ali je mnogo više onih koji učestvuju u takmičenima koje organizuje Klub, ali i na sportskim manifestacijama van Herceg Novog i Crne Gore.

Nedavno su učestvovali u veoma atraktivnoj trci i pred velikim brojem gledalaca na prvoj Novogodišnjoj trci na 10 km u Dubrovniku i u jakoj konkurenciji među 200 takmičara iz 26 zemalja ostvarili zapažene rezultate.

Novljani su učestvovali na takmičenima u Podgorici, Ljubljani, Beču i mnogim drugim gradovima.

"Cilj nam je da što više mladih počne da se takmiči u ovom olimpijskom sportu", kaže Luka Čupić.

On objašnjava da je triatlon od 2000. godine uvršten u olimpijske sportove.

Triatlonsaka takmičenja se održavaju na različitim distancama. Takozvana "short" distanca je 1.500 m plivanja 40 km vožnje bicikla i 10 km trčanja. Ova distanca se još zove i olimpijska zbog toga što je to standardna kvalifikaciona distanca za Olimpijske igre.

Pored olimpijskog populan je tzv. “sprint triatlon” koji se održava na duplo kraćoj distanci koja iznosi 750 m plivanja 20 km vožnje bicikla i 5 km trčanja. U sprintu se obično takmiče mlađe kategorije - juniori i pioniri.

Iako nemaju materijalnu podršku hercegnovskim triatloncima ne fali ideja i enutuzijazma. Za februar najavljuju trku pod nazivom Novska skalinada.

Start će biti u Gradskoj luci, a staza vodi stepeništima Starog grada sve do tvrđave Španjola na čijim zidinama se nalazi cilj. Staza je duga 1.280 metara, na njoj je ukupno 646 stepenica (skalina), a cilj trke je na 178 metara nadmorske visine.

Uz više materijalne podrške sponzora i grada novski triatlonci mogli bi da okupe veći broj članova, naročito mladih, da promovišu sport, ali i grad.

Bonus video: