Povući se ili pokazati emocije

Niko ne zaslužuje da bude objekat povlačenja. Ignorisanje pokazuje krajnji oblik nepoštovanja i grozna je stvar koju možete nekome da napravite
4063 pregleda 1 komentar(a)
osjećanja, emocije, razgovor, Foto: Shutterstock
osjećanja, emocije, razgovor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.01.2015. 09:46h

Svi smo u životu doživjeli najmanje jednu situaciju kada se neka osoba povukla i udaljila od nas bez ikakvog objašnjenja.

U isto vrijeme većina nas prepoznaje potrebu skrivanja osjećanja i uglavnom ih radije skrivamo nego što ih izražavamo, pa smo vjerovatno i mi ponekad smatrali kako su naše reakcije nepotrebne ili besmislene, te smo se povukli bez ikakvog objašnjenja.

Svi smo do sada vidjeli obje strane dileme povlačenja, ali zbog čega ponavljamo takve obrasce ponašanja iako znamo da su nedjelotvorni?

Emotivni bol je korijen naše tendencije da se povučemo, a povlačenje uzrokuje bol ljudima od kojih smo se povukli. Zbog toga bismo mogli da kažemo da je povlačenje disfunkcionalna navika koja kreira slom komunikacije i svakog razumijevanja.

Niko ne zaslužuje da bude objekat povlačenja. Ignorisanje pokazuje krajnji oblik nepoštovanja i grozna je stvar koju možete nekome da napravite.

Prva stvar koje bi trebalo da se sjetite, ako se to desi vama - je da vi niste krivi. Uhvaćeni ste u zamku nečijih tuđih loših obrazaca ponašanja. Ta osoba ne zna kako bi izrazila svoje osjećaje na zdrav način, možda zbog toga što je jednostavno zla, a možda samo zbog toga što kroz djetinjstvo ili poučena lošim iskustvima nije naučila da izražava emocije.

Druga korisna stvar koju morate da znate je da ni osoba koja se povukla nije napravila to bez ikakvog bola. Razlog svakog povlačenja je neka vrsta bola. Povlačenje se rijetko napravi zbog toga što je neko potpuno hladan, uglavnom se osobe povlače upravo onda kada im je stalo (ili im je bilo stalo), ali ne znaju na koji drugi način da pokažu negodovanje. To može da bude korisno da biste se saosjećali sa osobom koja vas je povrijedila ignorišući vas. Povlačenje je samo jedna od ustaljenih negativnih navika po kojoj takve osobe reaguju - braneći sebe i svoje emocije.

Ako se neko povukao od vas i ignoriše vas neko vrijeme, nemojte da insistirate. Vi ne možete da utičete na nečije ponašanje ili bar ne dok vas ta osoba ignoriše. Zbog toga joj dajte dovoljno vremena. To vrijeme iskoristite za razmišljanje o svojim navikama i obrascima ponašanja prema toj osobi.

Ali ako vi znate često da budete ta osoba koja se povlači trebalo bi da razmislite o svom ponašanju. Povlačenjem zbog bola uzrokujete samo još više bola. Naučite da prekinete taj lanac i razgovaratw. Ako vam je teško u početnim fazama osjećaje sročite na papir, pošaljite mail ili poruku. Kasnije ćete već moći da izgovorite napisano, sve dok ne dođete do nivoa da možete da razgovarate konstruktivno o svojim emocijama.

Covermagazin

Bonus video: