Satirična štampa u Francuskoj je oružje iz revolucije

Porijeklo satire u Francuskoj potiče iz revolucije 1789. godine, kada su ubijeni kralj Luj XVI i kraljica Mari-Antoaneta bili omiljene teme karikaturista, koji su ih crtali kao svinju i zmiju
68 pregleda 1 komentar(a)
Šarli Ebdo skup, Foto: Reuters
Šarli Ebdo skup, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.01.2015. 18:48h

Francuska satirična štampa, bez tabua o vlastima i religiji, predstavlja tradiciju koja datira iz francuske buržoaske revolucije 1789. godine, a među njima je list Šarli ebdo koji je bio meta napada bez presedana.

"To je specifičnost Francuske. Ovdje se udara, a koristimo crtež kao moćno oružje za osporavanje, osudu i rušenje barijera", izjavio je Gijom Doazi, stručnjak za istoriju ilustrovane štampe.

Prema njegovim riječima, u svijetu ne postoji ekvivalent za Šarli ebdo.

"Jedinstvenost nedjeljnika nije samo politička satira već kritika društva, ekologije, ekonomije i finansija", ocijenio je Doazi.

"Van Francuske postoje šaljive novine, ali je u njima politika marginalna, dok je u Francuskoj u centru pažnje", rekao je francuski stručnjak.

Ironični i s crnim humorom, Šarli ebdo i drugi list "Kanar anšene" (Otkačeni patak), dva velika predstavnika satirične štampe u Francuskoj, ovjekovječili su slobodarsku i antiklerikalnu tradiciju, koja je cvjetala u 19. vijeku.

"Takva štampa ukida sve tabu teme", rekao je Doazi i podsjetio da je jedan od ubijenih karikaturista, Kabi, koji je radio u oba lista, jednom prilikom rekao: "U Patku smo imali neka ograničenja na teme smrti i seksa, a u Šarliju možemo sve da kažemo i crtamo".

Prema njegovim riječima, porijeklo satire u Francuskoj potiče iz revolucije 1789. godine, kada su ubijeni kralj Luj XVI i kraljica Mari-Antoaneta bili omiljene teme karikaturista, koji su ih crtali kao svinju i zmiju.

Već više od 30 godina Šarli ebdo kritikuje sve religije bez izuzetka.

U Velikoj Britaniji, satirična štampa je "oduvijek bila puna poštovanja prema religiji i čak i prema monarhiji, premda postoje izuzeci ismijavanja kraljevske porodice. Slično je i u SAD, gdje ne postoji tradicija podsmijavanja crkvi", rekao je Doazi.

Stručnjak je dodao da u Francuskoj sada samo šačica satiričnih listova uspijeva da preživi, uprkos finansijskim teškoćama i nedostatku reklama.

"Duh solidarnosti koji je uslijedio poslije napada u kojem je ubijeno 12 ljudi, mogao bi, bar na kratko, da unese novi život satiričnoj štampi u Francuskoj", zaključio je Doazi.

Bonus video: