Farma ovaca na Hokaidu sveto tlo za harukiste

70 pregleda 0 komentar(a)
Haruki Murakami (Novina)
Haruki Murakami (Novina)
Ažurirano: 09.01.2015. 17:17h

Početkom oktobra prošle godine, mala grupa vatrenih obožavalaca japanskog pisca Harukija Murakamija okupila ispred televizora u hotelu neposredno pored farme ovaca da bi gledala direktan prenos iz Stokholma i čula ime dobitnika Nobelove nagrade za književnost. Čim su shvatili da Murakami ni 2014. godine nije dobio nagradu, grupa fanova pustila je zvučan kolektivni uzdah razočarenja. Ali, ni ponovni izostanak nagrade nije obeshrabrio vjerne fanove i uticao na duh grupe u hotelu Tontu pored farme.

Vlasnik farme ovaca, Jošiki Jagiu (66) , predvodio je grupu koja je podigla čaše sa vinom u znak zdravice u nadi da će Murakami uzeti Nobelovu nagradu 2015. Poslije toga, pogostili su se obilnim obrokom ovčetine sa roštilja zvane jingisukan.

Macujama farma je jedna od malobrojnih u Japanu koja se bavi proizvodnjom mliječnih proizvoda od ovaca. U posljednjih nekoliko godina, ona je takođe postala sveto mjesto za ”harukiste”, fanove Murakamija.

Prije oko 20 godina, Jagiu je prvo pročitao “Avanturu oko ovaca”, dugo pisani Murakamijev rani roman, nastao tokom godina kada se on formirao kao pisac. Jagiu je bio iznenađen kada je otkrio da imaginarni grad Junitaki iz romana “Avantura oko ovaca” izuzetno podsjeća na lokalni grad Bifuka, posebno Niupu okrug, gdje se nalazi Jagiujeva Macujama farma.

Pruga prikazana u romanu, proizvođač trećeg po veličini deficita u Japanu, navela je Jagiua da pomisli da je to Biko linija bivše japanske Nacionalni željeznice, koja je funkcionisala između Bifukua i Niupu stanica. Područje opisano u romanu kao sjeverna granica za gajenje pirinča velikih razmjera navelo je Jagiu da vjeruje da je to oblast oko Niupu okruga. To je bilo zato što je tako naučio tokom svojih osnovnoškolskih dana. U romanu, to područje se nalazi 260 kilometara od glavnog grada Hokaida, Sapora, na istoj udaljenosti kao i Niupu okrug. Jagiu je došao do zaključka da je grad Junitaki, opisan u romanu, ustvari Bifuka, a da je područje u koje je glavni lik stigao u potrazi za ovcama opisano po ugledu na Niupu okrug.

Jagiu je iznio svoju teoriju na internetu nekoliko godina nakon što je pročitao roman. Od tada, njegov stav je postao široko prihvaćen među harukistima.

Macujama farma prostire se na travnjaku sa bijelim brezama i planinama koje se naziru u daljini. Stara drvena dvospratna zgrada, hotel Tontu, stoji na travnjaku. Strukturom je slična kućama na seoskim područjima u SAD. Jagiu je otvorio farmu za tovnu junad 1980. Već 1987. je, međutim, promijenio djelatnost u farmu za uzgoj ovaca uoči vladine mjere kojom su ublažena ograničenja na uvoz govedine. Godine 1995, on je izgradio i Tontu.

Iako ima mnogo sličnosti, ostaje nejasno da li je Murakami zapravo koristio Bifuku kao model za Junitaki. Pisac o tome ne govori. Međutim, Kodži Nakagava, operater jedne IT kompanije u Tokiju, jedan je od onih koji često posjećuju Bifuku od 2000. godine.

“Ovo je jedina oblast u kojoj mogu da osjetim svijet opisan u Murakamijevom romanu”, kaže Nakagava (34).

Od 2012. godine, Nakagava i tutistička organizacija Bifuke organizovali su dešavanja čiji učesnici čitaju odlomke iz Murakamijevih knjiga dok posmatraju stada ovaca na pašnjacima ispred Tontua. Sedamdeset Murakamijevih fanova učestvovalo je takvom čitanju održanom u junu. U oktobru 2013, turistička organizacija postavila je kolekciju Murakamijevih romana u izložbenu galeriju na Bifuka željezničkoj stanici.

Murakami pomama je zahvatila čak i fanove iz inostranstva. Posjetioci iz Velike Britanije, sa Tajvana i drugih mjesta u inostranstvu obišli su farmu tokom posljednjih nekoliko godina.

“Ovo je blagoslov koji nam je donio nastao Haruki bum”, kaže Jagiu.

“Pošto su strani univerziteti počeli da proučavaju Murakamijeve radove, želim da promovišem razmjenu sa ljudima u inostranstvu na različite načine”.

Savjeti za čitaoce širom svijeta u pisanoj formi

Murakami, jedan od najpoznatijih japanskih pisaca nadrealizma i dobitnik prestižnih nagrada, davaće onlajn savjete svim svojim čitaocima, objavio je njegov izdavač u utorak, prenosi sajt “Electricliterature”.

Naziv sajta će biti “Murakami-san no tokoro” ili “Mjesto gospodina Murakamija”, i služiće kao svojevrsna “savjetodavna linija” između poznatog pisca i njegovih čitalaca širom svijeta.

Pisac, poznat po stidljivosti, naročito kada je pojavljivanje u medijima u pitanju, savjetovaće obožavaoce kako da prebrode različite teškoće sa kojima se suočavaju, a odgovore će davati pismenim putem.

“Murakami će odgovarati na svako pitanje, a odgovori će biti u pisanoj formi, i to na različitim jezicima”, izjavio je portparol izdavačke kuće koja zastupa pisca.

Murakami će takođe odgovarati na pitanja obožavalaca o sebi, o svojim afinitetima, hobijima, odnosno o čemu god čitaoci budu željeli da diskutuju sa njim.

Sva pitanja se šalju do kraja januara, a odgovori Murakamija biće objavljeni tokom februara i marta.

“Poslije toliko vremena, želim da se dopisujem sa svojim čitaocima”, izjavio je pisac, a prenio njegov portparol.

Kako je portparol izvaio, URL adresa vebsajta još nije objavljena, a biće poznata u narednih nekoliko dana.

Bonus video: