Ljubomiru Đedoviću "skinuli" 438 dana robije

Presudom Vrhovnog suda odlučeno je da se osuđenom Đedoviću uzimaju kao utvrđene kazne zatvora iz pravosnažne presude Višeg suda u Podgorici
1052 pregleda 6 komentar(a)
Aleksandar Đedović, Ljubomir Đedović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Aleksandar Đedović, Ljubomir Đedović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.01.2015. 08:17h

Vrhovni sud usvojio je zahtjev za zaštitu zakonitosti osuđenog švercera skanka Ljubomira Đedovića, smanjivši mu kaznu za 438 dana.

Tako su preinačene pravosnažne presude Višeg suda i Apelacionog suda Crne Gore, koji nijesu uvažili amnestiju.

Presudom Vrhovnog suda odlučeno je da se osuđenom Đedoviću uzimaju kao utvrđene kazne zatvora iz pravosnažne presude Višeg suda u Podgorici.

To su presude za krivična djela zločinačno udruživanje (dvije godine), neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga (četiri godine), teška tjelesna povreda (60 dana).

Takođe, tu su i utvrđene kazne zatvora izrečene presudom Apelacionog suda za krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljenje u promet opojnih droga (četiri godine i šest mjeseci) i za krivično djelo zločinačko udruživanje (dvije godine i šest mjeseci).

“Osuđeni Đedović se primjenom Krivičnog zakonika osuđuje na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 11 godina i pet mjeseci i oslobađa se od izvršenja izrečene jedinstvene kazne zatvora u trajanju od 438 dana po pravosnažnom rešenju o amnestiji Osnovnog suda u Nikšiću”, piše u odluci Vrhovnog suda.

U obrazloženju odluke, piše da Viši i Apelacioni sudovi nijesu pravilno primijenili odredbe o odmjeravanju jedinstvene kazne i da osuđenom amnestiju u trajanju od 438 dana nijesu uračunali u jedinstvenu kaznu zatvora.

I bratu Aleksandru kazna smanjena za 10 mjeseci

Apelacioni sud potvrdio je presudu u premetu “Čivas” za šverc droge i zločinačko udruživanje, među kojima je prvi optuženi bio Ljubomir Đedović.

Ta presuda samo je jedna u nizu izrečenih tom okrivljenom.

Sud je presudu preinačio u dijelu odluka u visini izrečenih zatvorskih kazni.

Njegovom bratu Aleksandru Đedoviću je kazna sa tri godine i 10 mjeseci, smanjena na tri godine. Nino Camaj osuđen je na četiri godine, što je četiri mjeseca manje u odnosu na presudu Višeg suda.

Dražen Đokić i Vladimir Perić osuđeni su na po dvije i po godine zatvora, dok je Zdenko Lalićević za zločinačko udruživanje osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora. Rade Miljanić je za zločinačko udruživanje osuđen na godinu dana zatvora.

Prema navodima presude, Ljubomir Đedović je kao pritvorenik u istražnom zatvoru, davao instrukcije članovima organizacije, a po dogovoru sa bratom Aleksandrom, čija je uloga bila da obezbijedi prenošenje droge do granica Crne Gore i BiH i njenu prodaju.

Bonus video: