Inspektor na stazi, tužilac čeka obdukcioni nalaz

68 pregleda 16 komentar(a)
Ski staza Kolašin (Novina)
Ski staza Kolašin (Novina)
Ažurirano: 09.01.2015. 07:58h

Osnovni državni tužilac Vojislav Grujić nije mogao da kaže koje su povrede bile fatalne za Podgoričanina Stevana Božovića (24), koji je u srijedu preminuo nakon pada na kolašinskom skijalištu.

Kompletan obdukcioni izvještaj tužilaštvo će dobiti danas: „Kako sam obaviješten, kompletan obdukcioni izvještaj biće dostavljen sjutra. Tek tada će se moći sa sigurnošću kazati uzrok Božovićeve smrti”, kazao je juče Grujić “Vijestima”.

Poštujući odredbe Zakona o skijalištima, na stazama Ski-centra Kolašin 1450 juče su bili turistički inspektor, ali i kriminalistički tehničari kolašinske policije.

Turistički inspektor u nalazu će konstatovati da li su staze Ski-centra uređene i obezbijeđene prema Zakonu o skijalištima. I taj nalaz dostaviće se tužiocu Grujiću.

“Naše službe zadužene za bezbjednost, koje čine osoblje Doma zdravlja iz Kolašina i Gorske službe spasavanja iz Nikšića, i juče su veoma brzo reagovale i povrijeđenom mladiću pružile pomoć u rekordno kratkom vremenu, a nakon brzog tretmana, prevezen je do Hitne pomoći u Kolašinu. Cjelokupan tretman urađen je profesionalno i u skladu sa važećim propisima”, saopštio je direktor Ski- centra Boban Šćepanović.

Prema njegovim riječima, zaposleni u Ski- centru su u srijedu, nakon što je Božović odvezen u Podgoricu, dobili informaciju da se povrijeđeni osjeća dobro i da je zbrinut u Kliničkom centru.

On tvrdi da su skijaši na crnogorskim stazama mnogo bezbjedniji u odnosu na one u regionu, konstatujući da je “novi zakon o skijalištima mnogo rigorozniji u odnosu na prethodni, u smislu bezbjednosti i osiguranja skijaša”.

“Da bi neko skijalište dobilo odobrenje za rad - mora u potpunosti ispunjavati sve odredbe tog zakona, posebno one koje se odnose na bezbjednost skijaša. Apelujem na sve da nose zaštitne kacige za vrijeme aktivnosti na snijegu, prije svega radi sopstvene bezbjednosti kako se ovakvi nesrećni slučajevi ne bi dešavali. Veoma mi je teško da komentarišem jučerašnju tragediju jer je, na veliku žalost svih nas, izgubljen jedan mladi život”, piše u izjavi Šćepanovića.

Nakon nesreće, nekoliko očevidaca saopštilo je “Vijestima” da je Podgoričanin pao na mjestu ukrštanja staza I i II, a da je potom sam sišao do podnožja skijališta.

Bonus video: