Čovek Vuk (ex Block Out): Ovaj album je naša crna kutija, ali i dokaz ima preživjelih

Vranjković je otišao u Zavod za zaštitu intelektualne svojine i bez stida i srama stavio svoje ime pod ime Block Out
907 pregleda 6 komentar(a)
mita block out, Foto: Facebook
mita block out, Foto: Facebook
Ažurirano: 08.01.2015. 18:55h

Ime beogradske rok grupe Čovek Vuk možda ne zvuči poznato, ali će svi koji prate srpsku rok scenu prepoznati lica članova koji su činili veći dio kultnog sastava Block Out.

Nakon razlaza sa Nikolom Vranjkovićem, koji je nedavno registrovao ime Block Outa na sebe iako nije bio dio istog kada je osnovan, ostatak ekipe odlučio se da pod novim imenom objavi album "Crna kutija" koji je za sada dostupan samo u Srbiji na CD-u, ali će uskoro doći i u ostale zemlje okruženja, a biće ponuđen i na Internetu.

Pjevač Milutin Jovančić za "Vijesti" je prvi put pričao u ulozi frontmena "novog" benda.

Koliko su očekivanja fanova bila teret?

Teret je možda preteška riječ, nismo se time previše opterećivali, koncentrisali smo se na to da uradimo što bolji album i napravimo pjesme koje se nama sviđaju. Vjerujem da je naša publika dovoljno samosvjesna i sposobna da prepozna šta je dobro i šta im se dopada. Ako bismo podilazili bilo čijem ukusu, to bi značilo da ne poštujemo ni sebe, ni ljude koji nas slušaju.

Nove pjesme su brzo nastale?

Na početku nije postojala nijedna riječ, nijedan ton. Postojala je samo vjera u ljude iz benda i to da smo sa razlogom prebrodili teške trenutke i ostali na okupu. Strah od toga da će vam neko pokrasti ideje blokira kreativnost. Kada se tog straha oslobodite, ponovo počinjete da stvarate punim kapacitetom.

Kako biste opisali emociju koja preovladava na albumu?

Ne bismo bili iskreni da smo ignorisali i potisnuli sve ono što nam se kao bendu i pojedinačno dešavalo tokom prethodnih godina, otuda sigurno u nekim pjesmama provejava gorčina i razočaranje, ali opet to ne preovlađuje. Ovaj album doživljavam kao pobjedu istine. A istina nije dostupna svima, ona je samo za one odabrane koji smiju da je prepoznaju.

Zašto "Crna kutija"?

Kad se sruši avion, u crnoj kutiji su zapisani uzroci njegovog pada. Ovaj album je u suštini naša crna kutija, u kojoj piše zašto se avion srušio. Mada se na omotu vidi da tu ima i preživjelih...

Osim članova Block Outa u bendu je i Luna Škopelja, ćerka Madam Piano?

Pošto smo snimili album i počeli sa probama, ispostavilo se da su klavijature instrument koji bi nam bio najkorisniji. Bio nam je potreban neko ko će moći da se posveti radu u bendu i Luna se učinila kao idealno rješenje iz više razloga: mlada je, puna energije, ona je vrhunski muzičar i ćerka takođe poznatih ljudi iz svijeta muzike koji su radili sa nama na prvom albumu Block Outa. Madam Piano kaže kako je Lunu nosila u stomaku dok nam je pjevala prateće vokale, tako da je Luna sa nama praktično od početka, samo je sada dovoljno odrasla da stane za svoj instrument.

Da li je bilo poziva za svirke iz Crne Gore?

Bilo je još dok nismo imali ni tri pjesme, ali nam je od početka jasno da ta podrška ništa ne znači ako pred te ljude ne izađemo sa novim albumom. Imamo nekih sat i po do dva svirke koje ćemo spremiti sa novom članicom do februara. Nikšić i Podgorica su dva grada koji su nam ponudili gostoprimstvo i biće na spisku kada krenemo na put.

Ima li neki bend iz Crne Gore koji biste izdvojili?

Svakako Autogeni trening. Znam ih jako dugo, još iz vremena kad sam im radio spot za "Kakvi su to moji snovi". Nije isključeno da ćemo sa njima uraditi neke svirke po Srbiji.

Kako vam je kad dođete u Crnu Goru, kakav je odnos sa publikom?

Kad budemo došli i ponudili ljudima ono što sviramo, znaćemo što misle o nama. Ono što sam ja kao Milutin Jovančić, pjevač Block Outa, doživio u Crnoj Gori, jesu samo lijepe stvari. Nismo često svirali, ali tih nekoliko nastupa su bili jako dobro posjećeni i svaki ima razlog da ga nosim u lijepoj uspomeni. Mi smo sada Čovek Vuk , mi smo stari bend sa novim imenom i potpuno novim materijalom. Ne razmišljamo o brojevima, nismo to nikad ni radili, pa nećemo ni ubuduće. Radujemo se skorašnjem susretu sa ljudima koji vole naš zvuk i koji će, nadam se, zavoljeti i naše pjesme.

Promijenili bi ime i da ga Vranjković nije registrovao

Kako to da je ime Block Out na sebe registrovao čovjek koji nije bio član benda kada je osnovan?

Kada smo se razilazili, to jest kada mu je saopšteno da više nije član benda, jedino što je postavio kao problem su “njegove” pjesme. Citiram: “Moraću da konsultujem moje advokate u vezi mojih pjesama”. Kada sam mu rekao da to ne mora da radi jer ima moju riječ da nećemo izvoditi nijednu “njegovu” pjesmu i kad sam ga pitao da li imamo još nešto da razjasnimo, rekao je: “Ako je tako, onda nemamo nikakav problem, ime je ionako tvoje, to je tvoj bend”. Ubrzo poslije toga otišao je u Zavod za zaštitu intelektualne svojine i bez stida i srama stavio svoje ime pod ime Block Out. Da razjasnimo, mi bismo svakako promijenili ime benda jer nam je lakše tako nego da objašnjavamo pred svaki nastup da nećemo svirati stare pjesme. Mi smo naš dio džentlmenskog sporazuma ispoštovali i nismo izvodili te pjesme, niti ćemo. Nama je ipak stalo do čistog obraza. Za sve gore navedeno sva četvorica smo spremni i na poligrafsko ispitivanje ako za tim ima potrebe.

Početkom februara spot i vinilno izdanje

Hoće li biti uskoro neki novi spot?

Prošle godine smo snimili spot za "Reku", tada ga nismo zvanično predstavili, ni distribuirali, tako da ćemo to u raditi sada. U sred smo snimanja spota za pjesmu "Mala vida" i računam da bi negdje krajem januara, početkom februara trebalo da bude gotov, otprilike kad se pojavi i vinilno izdanje albuma. A onda ćemo već biti u poziciji da najavimo i neke nastupe. Ja sam oko izrade spota želio da pomjerim sebe iz priče jer sam pisao tekst i dosta toga oko muzike odradio, tako da smatram da je potrebno da postoji neki tuđ ugao koji o toj priči nešto kaže na svoj način. Zato sam u rad na spotu uključio mlade ljude iz Beograda koji se bave filmom: Raška Milatovića, Milicu Drakulić i Marinu Radmilac. Oni od mene očekuju sugestije, ali se trudim da se što manje petljam, jer vjerujem u njih. Ono što je uvijek bila karakteristika Block Outa, a sada Čoveka Vuka, jeste to da smo se uvek trudili da u to što radimo uključimo neke mlade ljude i ta ambicija postoji i dalje.

Bonus video: