Kekovića pustili da se brani sa slobde

Drugi osumnjičeni - Slavko Komatina, prema izjavi iz policije, ne nalazi se u Crnoj Gori. On je uhapšen u drugoj državi
489 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2015. 08:34h

Policijski inspektori tvrde da je dvadesettrogodišnji Podgoričanin Aleksandar Keković 28. oktobra prošle godine bacio bombu u dvorište kuće Ivana Buškovića.

Iz Uprave policije saopšteno je da je Keković uhapšen i da mu se na teret stavlja krivično djelo ugrožavanje sigurnosti u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Nešto kasnije, sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici Zoran Radović, uvažio je žalbu advokata Boža V. Milonjića i ukinuo je rješenje osnovnog državnog tužioca Ivana Medojevića, kojim je Kekoviću određen pritvor.

Iz policije navode i da je posebnim izvještajem, kao dopunom krivične prijave, obuhvaćen i Slavko Komatina (20). On se, prema policijskoj informaciji, ne nalazi u Crnoj Gori, već je “lišen slobode u drugoj državi”.

“Sumnja se da su A. K. i S. K., 28. oktobra 2014. godine, oko 2 časa, u dvorištu kuće u kojoj živi I. B., u Ulici princeze Ksenije u Podgorici, postavili improvizovanu eksplozivnu napravu, nakon čega su se udaljili sa lica mjesta. Dežurna služba CB Podgorica je o događaju obaviještena 28. oktobra 2014. godine, u 02.07 časova. Obaviješten je tužilac u Podgorici, a na licu mjesta je izvršen uviđaj.

Izuzeti predmeti i tragovi upućeni su u Forenzički centar radi vještačenja. Svekupne policijske mjere i radnje, uz potrebna vještačenja, dovele su do identifikovanja osumnjičenih A. K. i S. K.”, piše u saopštenju policije.

Kuća Buškovića nakon jednog od bombaških napada, foto: Savo Prelević

Bomba tada nije eksplodirala, a to je bio šesti napad na kuću Buškovića.

Par mjeseci ranije, članovi te porodice saopštili su da je pravo čudo spasilo majku Ivana Buškovića, kada je bomba eksplodirala ispred garaže dok se žena nalazila u dvorištu porodične kuće. Geleri su tada letjeli na sve strane.

Advokat Milonjić ispričao je "Vijestima" da je policija Kekovića tražila kući, da su potom izvršili pretres...

"Keković se policiji, u mom prisustvu, kao građanin javio 6. januara... Nakon što je policija uzela izjavu od njega, odmah je lišen slobode i u svojstvu osumnjičenog sproveden osnovnom državnom tužiocu", kazao je Milonjić.

Keković je prvooptuženi za kupovinu ličnih karata uoči majskih, lokalnih izbora.

Njemu se, između ostalih, sudi za povredu slobode opredjeljenja pri glasanju.

On se nakon jednog suđenja zaletio prema fotoreporteru “Vijesti”, od koga je galameći tražio da mu kaže: “Koga slikaš, zašto slikaš”. Teži incident ispred suda spriječio je advokat Milonjić.

Sam se javio policiji, pritvor je neosnovan

U usvojenoj žalbi na određivanje pritvora, sudija Zoran Radović citirao je advokata Milonjića, koji je konstatovao da za određivanje pritvora nije dovoljna činjenica što se protiv Kekovića vodi postupak pred Osnovnim sudom za raniji postupak za nedozvoljeno držanje oružja - pištolja...

“Jer se Keković sam javio policiji sa braniocem, uz činjenicu da nije prijetio porodici Bušković, što su oni i naveli u izjavi kod tužioca.

Keković je kategorično odbacio svaku mogućnost da je bacio bombu 28. 10. 2014. na kuću Buškovića, koja nije eksplodirala, pa samim tim, sa sigurnošću se ne može utvrditi da postoji opasnost da će Keković ponoviti isto djelo ili učiniti neko novo, to je opravdan zahtjev branioca da se ukine pritvor Kekoviću", navodi se u obrazloženju rješenja sudije Radovića.

Galerija

Bonus video: