Branioci Mandića ljuti na sudove: U odlukama čak i greške prepisuju

Iz medija saznali da je Anđelićeva žalba na rješenje o produženju pritvora Mandiću odbijena
113 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 07.01.2015. 08:09h

Branioci Damira Mandića, optuženog za saučesništvo u ubistvu urednika “Dana” Duška Jovanovića, tvrde da podgorički Viši i Apelacioni sud krše prava njihovog klijenta.

Advokati Velibor Marković, Branislav Tapušković i Branko Anđelić to su saopštili nakon odluke Apelacionog suda da Mandiću produži pritvor zbog opasnosti od bjekstva.

Oni su istakli da su iz medija saznali da je Anđelićeva žalba na rješenje o produženju pritvora Mandiću odbijena.

“Nezakonitim postupanjem Apelacionog suda povrijeđeno je osnovno pravo svakog učesnika u postupku, da se preko svoga branioca žali. Braniocima Tapuškoviću i Markoviću do današnjeg dana nije dostavljeno rješenje o produženju pritvora, samim tim nisu ni mogli da izjave žalbu”, napisali su oni juče.

U saopštenju se dodaje da Viši sud nije smio dostaviti Apelacionom na odlučivanje žalbu jednog od branilaca, dok svi ne dobiju rješenje o produženju pritvora i ne protekne rok za žalbu.

“Tek nakon toga je moguće spise proslijediti instaciono Višem sudu na odlučivanje”, napisali su oni.

Mandićevi branioci ističu i da Apelacioni nije smio odlučivati po žalbi jednog od njih, dok se iz dostavnica ne uvjeri da je i drugim branioca ostavljen rok žalbe.

“Bili smo sigurni da je postupak bez prava na žalbu davno prošlo vrijeme, ali postupanje Apelacionog suda nas demantuje u tome i stavlja do znanja da će i ovaj put prava okrivljenog biti najgrublje kršena”, piše u saopštenju trojice advokata.

Oni su kazali da je “brzopleto ponašanje Višeg i Apelacionog suda” jasno ako se uporede ranija rješenja sa rješenjem “sa kojim se dio branilaca upoznao preko interneta”...

“Ta rješenja su 'ad literam' prepisana i sadrže iste štamparske i pravopisne greške”, tvrde oni.

Advokati su kazali da je “očigledno da se neće postupati po zakonu, nego će se odluke donositi unaprijed, šablonski i da se žalbe branilaca i ne čitaju”.

“Niz netačnih činjenica kojima obiluje prvostepeno i drugostepeno rješenje samo su nastavak nezakonitog postupanja protiv ovog okrivljenog, jer ako poslije skoro 11 godina mi imamo samo okrivljenog u pritvoru i golu optužnicu, onda je jasno o kakvom pravu i pravdi mi ovdje govorimo”, napisali su oni.

Treće suđenje Mandiću počelo je 23. decembra 2014. pred krivičnim vijećem sudije Vesne Moštrokol.

Prvom presudom, u decembru 2006. oslobođen je optužbe da je kao saizvršilac 27. maja 2004. ubio Jovanovića. U aprilu 2009. osuđen je na 30 godina robije, a kasnije je ta odluka preinačena i kazna smanjena na 18 godina. I ta presuda je ukinuta, pa je u toku treći proces.

Nije htio da bježi, javio se

Mandićevi branioci negirali su da je njihov klijent u januaru 2007. pokušao da pobjegne iz Crne Gore.

“Mandić se 22. januara obratio sudiji Višeg suda i šefu Potražne jedinice kako bi ih obavijestio da će narednog dana putovati na Kosovo. Obaviješten je da je slobodan građanin i, posebno ističemo, bez izrečene mjere nadzora i da može putovati gdje god želi”, tvrde oni dodajući da nije tačno ni da mu je tada bila izrečena mjera zabrane napuštanja teritorije Crne Gore, već da je izrečena tek četiri dana kasnije.

“Važeći ZKP ne poznaje 'dozvolu' da može napustiti državu Crnu Goru, pa braniocima ostaje nejasno o kakvoj dozvoli govore i Viši i Apelacioni sud u svojim rješenjima”, piše u saopštenju.

Bonus video: