ŠTA POGORŠAVA PREHLADU

Pomorandžu cijedite i pijte s medom

Iako mlječni proizvodi sadrže proteine i vitamin D koji pomaže jačanju organizma, isto tako pojačavaju izlučivanje prirodne sluzi u organizmu što može dodatno da pojača kašalj
4 komentar(a)
prehlada, posao, Foto: Shutterstock
prehlada, posao, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.04.2019. 15:24h

Kada smo bolesni, od toplog čaja ili supe se osjećamo mnogo bolje. Ali, postoje određene namirnice koje nisu saveznici u borbi protiv prehlade, već mogu dodatno da pojačaju simptome.

Kupovni voćni sokovi 

Iscijeđeni voćni sokovi prepuni su vitamina i minerala koji su bolesnom tijelu prijeko potrebni, ali to ne važi i za kupovne sokove. Naime, takvi napici u sebi sadrže velike količine šećera koji se veže za krvne sudove i "krade" vitamine iz tijela, pa samim tim slabi imunitet.

Pržena hrana

Pržena hrana nije zdrava ni kada smo zdravi, ali već oslabljenom tijelu šteti neuporedivo više. Ona je prepuna zasićenih masnoća koje su teške za varenje i mogu značajno da poremete probavni sistem organizma koji tokom bolesti ionako ne radi punom snagom.

Kafa

Kada smo bolesni, trebalo bi da pojačamo unos tečnosti. Kafa, odnosno kofein kao glavni sastojak crnog napitka, djeluje kao vrlo snažan diuretik, što može da izazove dehidrataciju već oslabljenog organizma.

Kisele namirnice

Kisele namirnice mogu da iritiraju već bolešću oštećenu sluzokožu, što može dodatno da pojača simptome bolesti. U tu grupu spadaju ukiseljeno povrće, pomorandža i paradajz u svim oblicima. Citruse iscijedite i promiješajte s toplim napitkom i medom, prije nego da ih jedete u svježem stanju. 

Alkohol

Baš poput kafe, alkohol "tjera" tečnost iz tijela i samim tim može da uzrokuje dehidrataciju, a miješanje alkohola i nekih ljekova može da smanji njihovo djelovanje. Iako istraživanja potvrđuju da čaša vina uz obrok jača imunitet, kada  ste bolesni, takvu naviku izbacite i zamijenite je čašom prirodnog soka ili čaja.

Mlječni proizvodi

Iako mlječni proizvodi sadrže proteine i vitamin D koji pomaže jačanju organizma, isto tako pojačavaju izlučivanje prirodne sluzi u organizmu što može dodatno da pojača kašalj.