Šta nas je zateklo u 2014. godini?

Jubilarne rođendane proslavili su glumica Brižit Bardo (80) i Šarl Aznavur, koji je svoj 90. rođendan proslavio koncertom
0 komentar(a)
Gabrijel Garsija Markes, Foto: Reuters
Gabrijel Garsija Markes, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.01.2015. 19:01h

Svijet kulture i šou-biznisa 2014. su obilježili smrt kolumbijskog pisca Gabrijela Garsije Markesa, brojnih ikona sedme umjetnosti, potraga za grobom Migela de Servantesa, kao i snimanje filma “Ratovi zvijezda” i prvi studijski album legendarne britanske grupe Pink flojd poslije 20 godina.

Gabrijel Garsija Markes, dobitnik Nobelove nagrade za književnost i jedan od najznačajnijih pisaca na španskom jeziku, umro je početkom aprila u 87. godini u svom domu u Meksiko Sitiju.

Širli Templ, svojevremeno čudo od djeteta, umrla je početkom februara u 86. godini u Los Anđelesu. Lorin Bekol, glumica “zlatnog doba Holivuda”, umrla je u avgustu u 90. godini. Alen Rene, svjetski poznat po anatologijskim filmovima “Hirošima, ljubavi moja” (1959) i “Posljednje godine u Marijenbadu” (1961), preminuo je u martu u 92. godini u Parizu.

Početkom godine svijet je napustio i oskarovac Filip Simor Hofman, a svijet je u avgustu izgubio osmjeh i kada je pronađeno beživotno tijelo čuvenog komičara Robina Vilijamsa.

Robin Vilijams

Madridske gradske vlasti su početom marta odlučile da izdvoje 100.000 eura za potragu za grobom pisca Migela de Servantesa, čiji posmrtni ostaci nisu do dan-danas pronađeni. Servantes je posljednje godine života proveo u madridskoj književnoj četvrti (Barrio de las Letras). Sahranjen je u tom dijelu grada u aprilu 1616. godine u crkvi Svete trojice, ali se ne zna tačno gdje mu je grob, jer je crkva proširena i pored nje je sagrađen manastir.

Britanska grupa Pink flojd objavila je u novembru novi studijski album “The Endless River”, poslije 20 godina. Album odaje poštu klavijaturisti Riku Rajtu koji je umro 2008. godine.

Engleski rok i bluz pjevač Džo Koker umro je 22. decembra u 70. godini. Koker, poznat po hrapavom glasu i divljoj igri na sceni, slavu je stekao obradama popularnih pjesama, uključujući i numeru Bitlsa “With a Little Help From My Friends”, koja je 1968. dospjela na prvo mjesto top-lista i lansirala ga u svjetsku muzičku orbitu.

U filmskom svijetu 2014. je završeno snimanje sedmog nastavka serijala “Ratovi zvijezda: Buđenje sile” reditelja Džej Džej Abramsa. Premijera filma trebalo bi da bude tek 18. decembra 2015. godine.

Početkom decembra počelo je prikazivanje trećeg segmenta trilogije “Hobit”, koji je nazvan “Bitka pet armija” u režiji Pitera Džeksona.

Produkcijska kuća iz Los Anđelesa (Royal Road Entertainment) postigla je u oktobru dogovor o kupovini prava za posljednji, nezavršeni film Orsona Velsa “The Other Side of the Wind”, među ljubiteljima filmske umjetnosti poznat kao najčuveniji nikad objavljeni film.

Portugalski reditelj Manoel de Oliveira napunio je 11. decembra 106 godina.

Bonus video: