Nova knjiga Dušana Vukotića: Hronologija filma u karikaturama

94 pregleda 0 komentar(a)
Dušan Vukotić, Foto: Portal.hr
Dušan Vukotić, Foto: Portal.hr
Ažurirano: 05.01.2015. 09:44h

Autorska knjiga karikatura Dušana Vukotića pod naslovom “Priča o zlatnoj ribici i druge filmske karikature”, koje je ovaj proslavljeni Oskarovac više od trideset godina crtao za časopis “Filmska kultura” stvorivši svojevrsnu hroniku tadašnje kinematografije, nedavno je objavljena u izdanju zagrebačke kuće “Vedis”.

Knjiga Vukotićevih karikatura na svjetlo dana donosi manje poznat dio njegovog stvaralaštva - osamdeset karikatura koje okupljene kao cjelina na jednom mjestu čitatocu otvaraju jedan novi svijet, kazao je za Hinu priređivač izdanja Veljko Krulčić.

“Vukotić je bio puno više od genijalnog animatora i Oskarovca, pa smo istražujući njegov bogati opus odlučili da objavimo knjigu koja je ujedno hronologija vremena u kojem je živio, kao i zbivanja u ondašnjoj hrvatskoj i jugoslovenskoj kinematografiji”, kazao je Krulčić. On ističe kako je, u vremenu dok se karikatura još cijenila, Vukotić bio zaštitni znak i jedan od glavnih karikaturista “Filmske kulture”, pa se zbog njegovih crteža nerijetko kao prva otvarala pretposljednja stranica časopisa na kojoj su objavljivani. Po njegovim riječima, ta prva Vukotićeva autorska knjiga karikatura dokaz je koliko je on bio aktivni učesnik svih djelova tadašnje domaće kinematografije, što je izrazio sjajnim i ingenioznim tematskim karikaturama, nastalim u prepoznatljivom stilu i crtačkoj ekspresiji. Ocijenio je kako najveći dio tih karikatura, koje je radio od 1957. do 1989, do danas nije izgubio na svojoj svježini i ironičnosti, pa i kinematografskoj, kulturnoj i društvenoj angažovanosti i aktuelnosti. Između ostalih, obrađivao je teme u rasponu od Pulskog filmskog festivala, teškoćama s finansiranjem filmova, sukobima među filmskim radnicima, nedostacima kvalitetnih scenarija, repertoarnim problemima, zagrebačkoj školi animacije.

Dušan Vukotić; Foto: matica.hr

Knjiga donosi i esej univerzitetskog profesora Frane Dulibića “Ne samo kvalitetne karikature s porukom, nego i dokument vremena”, kao i opširan tekst o časopisu “Filmska kultura”.

Vukotić (1927-1998), svoju je karijeru, koja je 1962. krunisana Oskarom za film “Surogat”, započeo ranih pedesetih godina upravo kao karikaturista, u humorističkom nedjeljniku “Kerempuh”. Zatim je počeo da se bavi animiranim filmom i bio je jedan od rijetkih autora koji su se tokom cijelog perioda svog stvaralaštva podjednako uspješno bavili i animiranim filmom i karikaturom.

Bonus video: