Kažnjen zbog "kombi partije"

Šuković je poslao reagovanje u kojem je tvrdio da je smijenjen iz “čisto političkih razloga”...
367 pregleda 10 komentar(a)
Sead Frljučkić (Novina)
Sead Frljučkić (Novina)
Ažurirano: 05.01.2015. 07:31h

Etički odbor Uprave policije donio je odluku o tome da je bivši načelnik kolašinske policije Milorad Bajo Šuković prekšio kodeks policijske etike, kada je nakon smjene javno pominjao i političku pozadinu...

Odluka je donijeta na sjednici 30. decembra prošle godine kada je komisija Etičkog odbora razmatrala da li je Šuković u svojim javnim istupima nakon što je smijenjen prekršio kodeks UP.

Postupak protiv Šukovića pokrenut je na predlog načelnika Centra bezbjednosti Podgorica Vojislava Dragovića, koji je Etičkom odboru dostavio spise predmeta protiv Šukovića.

“Razmatrajući predmet, Etički odbor se izjasnio da je u postupanju službenika prekršen Kodeks policijske etike u članu 9 stav 1 i 2. U tim stavovima piše da je policijski službenik dužan da u svim oblicima javnih nastupa i djelovanja u kojima predstavlja UP, iznosi stavove policije, u skladu sa propisima, ovlašćenjima, stručnim znanjem i ovim kodeksom.

Prilikom iznošenja stavova policije i ličnih stavova policijski službenik je dužan da čuva ugled UP i lični ugled“, piše u zaključku Etičkog odbora, čiji je predsjednik Sead Frljučkić.

Postupak protiv bivšeg načelnika kolašinske policije pokrenut je nakon što je krajem avgusta davao izjave za javnost, kada su “Vijesti” objavile ispovijest Kolašinca Neđeljka Moračanina da je u stanici policije preživio torturu.

Etički odbor donio je odluku 30. decembra nakon što su razmatrali predmet protiv bivšeg načelnika

Šuković, koji je smijenjen nakon tog slučaja, reagovao je na preliminarne podatke, koje su objavile “Vijesti”, da je Unutrašnja kontrola MUP-a utvrdila niz prekoračenja tokom privođenja i zadržavanja Moračanina u tamošnjoj stanici policije.

Ti podaci, kasnije su potvrđeni u izvještaju Unutrašnje kontrole, koja je utvrdila brojna prekoračenja dvojice službenika kolašinske policije. “Vijesti” su tada objavile da se Unutrašnja kontrola bavi i istragom da li su smijenjeni načelnik Šuković i njegov pomoćnik Vanja Miletić o tom događaju lažno informisali pretpostavljenje u vrhu UP. Šuković je tada u izjavi za “Vijesti” kazao:

“Netačni su i proizvoljni navodi u tekstu da su policajci prekoračili ovlašćenja, jer su sredstva prinude koja su upotrebljavana prema Moračaninu od strane policajaca ocijenjena kao zakonita, a da li će to potvrditi direktor policije, to ćemo sačekati”, tvrdio je Šuković.

On je negirao da je o događaju lažno informisao šefove u Podgorici, a potom se bavio i političkom stranom njegove smjene...

“Netačni su navodi da su šefovi policije smijenjeni zbog propusta u slučaju 'Moračanin', jer su smjene od strane Konjevića i Stojanovića urađene prije rezultata provjere ovog slučaja. Smjene su uslijedile iz čisto političkih razloga, jer sam dugi niz godina na udaru jedne 'kombi partije'”, napisao je tada u reagovanju Milorad Šuković.

Bonus video: