Momirov saradnik uhapšen zbog prevare

Njihova veza, ipak, postoji jer je na nekadašnjem sajtu EEG, koji je osnovan 2007. u Briselu, navedeno da je bivši crnogorski predsjednik i savezni premijer Momir Bulatović - specijalni savjetnik
299 pregleda 32 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2015. 07:37h

Nekadašnji izvršni koordinator Evropske ekspertske grupe (EEG) u Beogradu Budimir Bulatović uhapšen je na graničnom prelazu Rača, između Srbije i BiH, na osnovu potjernice iz Banjaluke, koja je za njim raspisana zbog milionske prevare.

Bulatović je uhapšen u utorak, a tereti se da je kao izvršni koordinator EEG oštetio Gradsku upravu Banjaluke za 200 hiljada eura.

“Nezavisne novine” objavile su da je uhapšeni Bulatović i brat bivšeg predsjednika Crne Gore Momira Bulatovića. Izvor “Vijesti” blizak porodici Bulatovića tvrdi da Budimir i Momir nijesu “čak ni rođaci, već da potiču iz dva različita bratstva”.

Njihova veza, ipak, postoji jer je na nekadašnjem sajtu EEG, koji je osnovan 2007. u Briselu, navedeno da je bivši crnogorski predsjednik i savezni premijer Momir Bulatović - specijalni savjetnik.

Banjalučki mediji prenose da je Budimir Bulatović osumnjičen za prevaru jer je tokom 2007. sa gradskom upravom Banjaluke potpisao ugovor o saradnji, prema kojem je trebalo da pomogne u vezi sa apliciranjem prema evropskim fondovima za četiri projekta vrijedna 19 miliona.

“Ovaj ugovor je bio štetan po grad Banjaluku, jer se istragom ispostavilo da famozni EEG ne postoji, odnosno da se radi o poslovnoj prevari”, pišu banjalučki mediji.

Bulatović se, pišu mediji, tereti i da je prevario preduzeće "Celex" ali i firme "Integral inženjering", kompaniju "M:tel" i Rafineriju nafte u Brodu...

Ime Budimira Bulatovića u javnosti je poznato još od marta 2009. godine kada je izbila velika afera i u Crnoj Gori, zbog sumnje da se iza EEG - krije evropska prevara.

“Vijesti” su tada pisale da se sumnja kako je riječ o velikoj prevari korisnika evropskih donacija ili o nesporazumu i greškama u komunikaciji između predstavnika EEG i centrale Evropske komisije u Briselu.

Sumnje u falsifikovanje dokumenata EEK, posebno je podstakao potpis na papirima izvjesnog Nikolasa van der Huna, a tokom istrage utvrđeno je da je Van der Hun “izmišljeni lik”.

Osim u BiH, ime Budimira Bulatovića se pominje i u srpskim medijima, koji su pisali da je preko EEG ojadio Opštinu Svilajnac, ali i na isti način “isisao” novac iz “Neoplante”, “Bačke Topole”...

I sud u Nikšiću vodi istragu

U Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću još traje istraga protiv izvršnog kordinatora Evropske ekspertske grupe Budimira Bulatovića, zbog sumnje da je ojadio mesnu industriju Goranović" i beransku fabriku papira "Nova Beranka".

Postupak, koji se vodi po slu žbenoj dužnosti, traje duže od četiri godine. Bulatović je, sumnja se, u ljeto 2008. godine uzeo novac od vlasnika te dvije firme u Crnoj Gori kako bi u njihovo ime aplicirao za dobijanje donacija iz fondova EK.

Od “Goranovića” je tada uzeo oko 160.000 eura, a nešto malo manje uzeo je i od “Nove Beranke”...

“Nije Momiru brat, čak ni rođak”, ali su poslovne veze postojale

Banjalučki mediji pišu kako su vlasnici firme “Celex" tvrdili da su, kada je Budimir Bulatović dolazio u Banjaluku, to bili pompezni dolasci u skupocjenim vozilima i pod pratnjom policije.

Oni su tvrdili da je na sastanke sa njim, navodno, dolazio i predsjednik Momir Bulatović.

Prema ranijim podacima sa ugašenog sajta Evropske ekspertske grupe, navodi se da je Momir Bulatović bio specijalni savjetnik.

U Savjetu Evropske ekspertske grupe (EEG) bili su i nekadašnji načelnik VMA u Beogradu Miodrag Jevtić, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, kao i košarkaški as Vlade Divac.

Galerija

Bonus video: