Vušurović: Crna Gora nijemo gleda promjene u sportu

88 pregleda 0 komentar(a)
Igor Vušurović, Foto: Savo Prelević
Igor Vušurović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.01.2015. 16:19h

Crna Gora ne prati razvijenost sporta u svijetu, već stoji dugo u mjestu i nijemo gleda promjene koje se dešavaju, ocijenio je vršilac dužnosti direktora Uprave za mlade i sport (UMS) Igor Vušurović.

On je poručio da bi privremeno uspostavljanje ministarstva sporta doprinijelo sređivanju stvari u toj oblasti.

Prema njegovim riječima, Uprava za mlade i sport kao prvostepeni organ nema mogućnost da sama delegira stvari koje su od suštinskog značaja za sport, već isključivo kroz nadležno ministarstvo, prema Vladi ili Skupštini Crne Gore.

"Nisam siguran da sadašnji model može da funkcioniše na način koji je potreban sportu i zbog toga je nužno ministarstvo za sport. Nema pravog razumijevanja za reakcije, inicijative UMS i interese crnogorskog sporta u sistemu u kome se trenutno nalazi Uprava, zato je ministarstvo prijeka i nužna potreba. Sport ne treba da bude priljepak ili balast resoru kojem pripada", rekao je Vušurović agenciji MINA.

On je kazao da je kontrola sportskih saveza pokazala jasne indikatore šta treba uraditi u narednom periodu za crnogorski sport kako bi bolje funkcionisao, kao i da postoji mnogo prostora za napredak i bolju ocjenu.

Zlatni olimpijac iz Sidneja smatra da organizacija kakav je savez treba ljude sa određenim referencama i poznavanjem materije.

"Trenutno u Crnoj Gori imamo dobro uređene saveze u fudbalu, atletici, košarci, vaterpolu, odbojci, streljaštvu, šahu, jedriličarstvu. Svi imaju rezultate i na sportskom polju. Ostali savezi imaju puno prostora da unaprijede svoju organizaciju i time poboljšaju kvalitet klubova, samim tim i sportista iz te grane sporta. Nijesu rijetki primjeri nedostatka licenci trenera, nepoštovanja statuta saveza, a samim tim i Zakona o sportu", kazao je Vušurović.

On je naglasio da Savezi koji su slabo organizovani prate i slabi klubovi, rezultati ispod očekivanih, netransparentnost u poslovanju i loše pravdanje finansija.

"Savez ne smije da posluje kao privatna firma ili turistička agencija i ostvaruje profit. Sa tom praksom, siguran sam, da je gotovo. Slučajevi kao opisani ne mogu računati na sufinansiranje programa iz državnog budžeta u narednom periodu, time se otvara mogućnost kvalitetnijeg finansiranja uspješnih sportskih organizacija", rekao je Vušurović.

Prema njegovim riječima, problem nedostatka novca je globalan i ne samo crnogorski.

"Sport kao ustavna kategorija i zakonski predvidja ulaganje lokalne samouprave u sport što je u 90 odsto slučajeva minimalan procenat u odnosu na godišnje budžete koje imaju. Trenutno Crna Gora ima 1.800 sportskih organizacija registrovanih u UMS, kvantitet postoji što naravno nije garancija kvaliteta2, rekao je Vušurović.

On je je naglasio da je u Crnoj Gori mali procenat dobro organizovanih klubova koji imaju stručne i administrativne kapacitete i da na valjan funkcionišu.

"Najlakse je registrovati sportsku organizaciju,za njen zivot i funkcionisanje zahtijeva se veliki rad koji ne smije biti improvizacija. Sport je takođe biznis, živ je i promjenjljiv,pa mu se treba adekvatno i posvetiti", rekao je Vušurović.

On je istakao da su Savezi koji imaju problema u funkcionisanju evidentirani u izvještaju koji je napravio radni tim pri njihovoj kontroli.

Prema njegovim riječima, u ekipnim sportovima, odnosno savezima koji su zaduzeni za njih, su najmanji problemi u funkcionisanju.

"Sušta suprotnost su savezi u pojedinačnim sportovima. Atletski, šahovski savez od skoro, jedriličari nemaju problema koje imaju drugi. Razlozi su nekad u novcu, autokratskoj vladi,neaktivnosti i sprovođenju takmičenja predviđenih statutom", rekao je Vušurović.

On je naglasio da UMS nema ingerencije za konkurse i raspodjelu novca od igara na sreću.

"Logično bi bilo da komisija za raspodjelu kontaktira i UMS, konsultuje nacionalne saveze, prati program razvoja sporta u Crnoj Gori. Taj sistem davanja novca NVO sektoru koji je u registru Ministarstva unutrašnjih poslova, dovodi do opravdane rezigniranosti sportskih organizacija koje su aktivne. Novac dostupan od igara na sreću može da se koristi i za infrastrukturne projekte u sportu, sportsku medicinu i nabavku opreme, uopste na puno bolje i efikasnije načine", rekao je on.

Vušurović je, upoređujući i ranije odluke komisije sa posljednjim konkursom, kazao da se dolazi do ozbiljne svote novca datog NVO sektoru, koji od toga nije apsolutno ništa vratio nazad društvu.

"Pokrenucemo pitanje opravdanosti davanja tog novca na način kakav je u primjeni danas kod nas", rekao je proslavljeni odbojkaš.

On je kazao da rezultati postignuti od 2006. godine do danas mogu da služe na čast i zadovoljstvo mnogo većim, mnogoljudnijim i ekonomski bogatijim državama nego što je Crna Gora.

"Nijedan događaj u Crnoj Gori za pomenuti period nije čistije izmamio na ulice 30 hiljada ljudi isprovociranih nastupima rukometasica i vaterpolista na Olimpijskim igrama, kao njihov povratak iz Londona. Veće migracije u našoj istoriji ne pamtimo od odlaska par hiljada navijača naše fudbalske reprezentacije u Prag, praćene energijom i optimizmom nezabilježenim skoro kod nas. Zadovoljstvo punom Moračom, Topolicom, Nikoljcem, Adom na košarkaškim i rukometnim utakmicama potvrđenih pobjedama protiv velikih rivala", rekao je Vušurović i nastavio:

"Identifikacija naše djece kroz nastupe crnogorskih sportista,njihovo uključenje u sport su benefiti društva na zadovoljstvo države. To je najkraći rezime lijepog u crnogorskom sportu i nekih nezaboravnih trenutaka. Svaka medalja ima dva lica,tako i crnogorski sport", rekao je Vušurović.

On je naglasio da treba podržati uključenje u sport uspješnih sportista poslije završene karijere i da je veliki broj pozitivnih primjera.

"Sportske karijere i rezultati, elokvencija i pošten odnos prema poslu moraju biti ispred nekih kriterijuma koje prepoznajemo u ovom trenutku. Uspješan sportista ne poznaje kompromis, nedisciplinu, nerad, ima svoj stav i požrtvovanost koja ga je dovela do vrha. Takav model angažovanja, uz ljude koji finansijski mogu doprinijeti sprovođenju programa, mogu donijeti željeni efekat”, rekao je Vušurović.

On je naglasio da je Crna Gora multinacionalna država i da svi njeni kvalitetni sportisti, bez obzira na vjersko ili nacionalno opredjeljenje, treba da razmisljaju u tom pravcu i nastupaju za svoju zemlju.

"Dnevna politika i rukovođenje njome je, siguran sam, loš izbor za sportistu ma kako se osjećao ili mislio. Pitanje igranja ili neigranja za nacionalni tim je pitanje za nacionalne saveze i njihove sportiste. Sigurno je da zadovoljan sportista nema razloga za bojkot ili neodazivanje pozivu da nastupi za nacionalni tim", zaključio je Vušurović.

Bonus video: