Damir Mandić bi mogao da pobjegne

Apelacioni sud odbio žalbu advokata na produženje pritvora okrivljenom za učešće u ubistvu urednika "Dana"
124 pregleda 18 komentar(a)
Damir Mandić (Novina)
Damir Mandić (Novina)
Ažurirano: 03.01.2015. 07:58h

Apelacioni sud posljednjeg dana prošle godine odbio je kao neosnovanu žalbu advokata Branka Anđelića i potvrdio odluku Višeg suda u Podgorici, kojom je produžen pritvor Damiru Mandiću, kojem se i treći put sudi zbog saučesništva u ubistvu urednika “Dana” Duška Jovanovića.

Rješenjem Višeg suda od 24. decembra produžen je pritvor Mandiću zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teško ubistvo u pokušaju.

Vijeće Apelacionog suda prihvatili su zaključak kolega sa Višeg, koji smatraju da bi Mandić, ukoliko bi se našao na slobodi, mogao da pobjegne...

“Viši sud je na osnovu pravilno i potpuno utvrđenog činjeničnog stanja, izveo pravilan zaključak da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni Mandić izvršio krivično djelo, koje mu se stavlja na teret optužnicom Višeg državnog tužilaštva u Podgorici od 30. 09. 2004. godine.

Postoje i okolnosti, koje ukazuju da će se okrivljeni dati u bjekstvo, odnosno da postoje izuzetne okolnosti koje ukazuju da će doći do ozbiljne prijetnje očuvanju javnog reda i mira, za slučaj da se okrivljeni nađe na slobodi”, piše u odluci Apelacionog suda.

Rješenjem Višeg suda u Podgorici, 24. decembra 2014. produžen je pritvor Damiru Mandiću

Sudije u Apelacionom smatraji i da bi Mandićevo puštanje na slobodu bi uznemirio javnost jer “kritični događaj i dalje izaziva uznemirenost i revolt javnosti”.

Oni navode da pritvor za okrivljenog mandića “nije nesrazmjeran”, jer bi on u trećem krivičnom postupku mogao biti proglašen krivim.

“Vrijeme koje je okrivljeni do sada proveo u pritvoru i na izdržavanju kazne zatvora nije u nesrazmjeri sa težinom krivičnog djela koje mu se stavlja na teret”, zaključio je Apelacioni sud.

Treće suđenje Mandiću počelo je 23. decembra 2014. pred krivičnim vijećem sudije Vesne Moštrokol.

Mandiću se do sada dva puta sudilo, a prvom presudom koja je donijeta krajem decembra 2006. okrivljeni je bio oslobođen optužbe da je kao saizvršilac ubio Jovanovića.

U aprilu 2009. Mandić je osuđen na 30 godina robije, a kasnije je ta odluka preinačena i kazna smanjena na 18 godina. Zbog otmice, zbog čega je osuđen na dvije godine, dobio je jedinstvenu kaznu od 19 godina zatvora.

I ta presuda je ukinuta, pa je u toku treći proces.

Pokušao da pobjegne još 2007. godine

Na sumnju da bi Mandić sa slobode mogao pobjeći iz Crne Gore sudije su u rješenju podsjetile na događaj iz januara 2007. godine.

Oni su zbog događaja od prije osam godina ocijenili da je dobro što mu je produžen pritvor...

“Okrivljeni Damir Mandić je prije pravosnažno okončanog krivičnog postupka, pokušao 21. januara 2007. bez odobrenja suda da napusti teritoriju Crne Gore, kada je vraćen sa graničnog prelaza“, piše, između ostalog, u odluci Apelacionog suda.

Bonus video: