Pojava tumora je posljedica “loše sreće”

Rezultati studije, objavljeni u časopisu “Nauka”, pokazuju da je dvije trećine analiziranih vrsta tumora izazvano slučajnom mutacijom nego li životnim stilom oboljelih
10 komentar(a)
rak, Foto: Shutterstock
rak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.01.2015. 08:24h

Pojava dvije trećine vrste tumora može se svesti prije na lošu sreću nego na faktore rizika, kao što su pušenje, sugeriše jedna studija.

Tim američkih naučnika pokušavo je da pojasni zašto su pojedina tkiva osjetljivija na rak više miliona puta od drugih.

Rezultati studije, objavljeni u časopisu “Nauka”, pokazuju da je dvije trećine analiziranih vrsta tumora izazvano slučajnom mutacijom nego li životnim stilom oboljelih.

U SAD, tokom života 6,9 odsto osoba razvije rak pluća, 0,6 odsto tumor na mozgu a 0,00072 odsto tumor grkljana.

Toksini iz cigareta mogli bi objasniti zašto je rak pluća češći. Međutim, digestivni sistem je izložen većem broju toksina od mozga, ali su tumori na mozgu tri puta češći.

Tim sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Džons Hopkins i Fakulteta za javno zdravlje Blumberg vjeruju da se odgovor krije u regenerisanju tkiva.

Starije, istrošenije ćelije u tijelu se stalno mijenjaju novima uz pomoć diobe matičnih ćelija. Međutim, sa svakom diobom raste rizik od opasnih mutacija.

Oni su zaključili da svije tećine vrsta tumora posljedica “loše sreće” - toga što matične ćelije pri širenju “kupe” mutacije koje ne mogu biti spriječene.

Bonus video: