"Zavala" opet pred Višim sudom

Podgorički Viši sud je prethodno osudio je bivšeg predsjednika Opštine Budva, Rajka Kuljaču, na pet godina zatvora, a sekretara za investicije Dragan Marovića na četiri, zbog toga što su, zloupotrebom službenog položaja pribavili imovinsku korist preduzeću Zavala Invest i oštetili opštinski budžet za 821,6 hiljada eura
100 pregleda 17 komentar(a)
Zavalaa_1, Foto: S. PRELEVIĆ
Zavalaa_1, Foto: S. PRELEVIĆ
Ažurirano: 30.12.2014. 12:55h

Predmet "Zavala" Apelacioni sud je ukinuo i vratio Višem sudu u Podgorici na ponovno suđenje.

Podgorički Viši sud je prethodno osudio je bivšeg predsjednika Opštine Budva, Rajka Kuljaču, na pet godina zatvora, a sekretara za investicije Dragan Marovića na četiri, zbog toga što su, zloupotrebom službenog položaja pribavili imovinsku korist preduzeću Zavala Invest i oštetili opštinski budžet za 821,6 hiljada eura.

"Ovom presudom su usvojene žalbe optuženih Dragana Marovića i Dragana Žinić, kao i žalbe branilaca optuženih Rajka Kuljače, Dragana Marovića, Đorđa Pinjatić, Dragana Žinić, Slobodana Đurović, Stevana Vučetić, Sretena Tomovića, Novaka Stanojević, Marka Kaloštra i Dragana Sekulića. Ukinuta je prvostepena presuda u osuđujućem dijelu u odnosu na ove optužene i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje drugom sudiji, dok je žalba Vrhovnog državnog tužilaštva - Odjeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terororizma i ratnih zločina u Podgorici, u dijelu odluke o kazni za sada bespredmetna", navodi se u saopštenju samostalne savjetnice za odnose sa javnošću suda, Milene Đaletić.

To je bila druga presuda u ovom predmetu, nakon što je prvu, koju je izreklo vijeće sutkinje Valentine Pavličić, oborio Apelacioni sud i naložio ponavljanje sudskog postupka.

Đorđe Pinjatić osuđen je na tri, a Dragan Zinić, Slobodan Đurović, Stevan Vučetić, Sreten Tomović, Novak Stanojević i Marko Kaloštro na po dvije godine zatvora zbog toga što su umišljajno pomagali Kuljači i Maroviću.

Dragan Sekulić osuđen je na tri i po godine zatvora zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja.

Advokat Zdravko Begović, branilac Dragana Sekulića, optuženog za podstrekavanje Rajka Kuljače, tadašnjeg predsjednika Opštine Budva, kazao je “Vijestima” da su svi branioci, pa i on, očekivali ovakvu odluku Apelacionog suda.

"Takva presuda je očekivana, i tvrdili smo da nerma dokaza da su izvršili krivična djela, a što smo isticali u žalbama. Desilo se nešto što se i očekivalo, što je veliko ohrabrenje. Iskreno smo bili ubijeđeni da nije dokazano da su izvršilio krivičnma djela i prvostepenom presudom osuđeni na visoke kazne”, kazao je Begović. Prokomentarisao je to što okrivljenima neće suditi Valentina Pavličić.

"I to što je naloženo od Apelacionog suda da sudi drugi sudija, govori o ozbiljnosti tog vijeća. Nadam se da će u ponovnom postupku biti oslobođeni. Ovo nam vraća poljuljano povjerenje da je pravda spora, no u svakom slučaju dostižna. Nakon drugog ukidanja presude, treća mora biti oslobađajuća, to je svakom jasno”, zaključio je Begović.

Izvršni direktor preduzeća Monin invest, Miodrag Minić, oslobođen je optužbi jer je, kako je tada pojasnila Pavličić, na funkciji proveo svega oko mjesec.

Bonus video: