Potvrđena oslobađajuća presuda za Kaluđerski Laz

Penzionisani pukovnik Predrag Strugar i pripadnici bivše Vojske Jugoslavije, oslobođeni su optužbe za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, koji je, prema optužnici, počinjen u Kaluđerskom lazu u proljeće 1999. godine
775 pregleda 12 komentar(a)
Kaluđerski laz, Foto: Beća Čoković
Kaluđerski laz, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 30.12.2014. 13:44h

Godinu dana nakon što je Viši sud u Bijelom Polju donio oslobađajuću presudu okrivljenima za ratni zločin u predmetu poznat kao Kaluđerski Laz, Apelacioni sud Crne Gore je potvrdio ovu odluku.

“Presudom Apelacionog suda Crne Gore, odbijene su kao neosnovane žalbe Vrhovnog državnog tužilaštva - Odjeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina iz Bijelog Polja i punomoćnika oštećenih, i potvrđena presuda Višeg suda u Bijelom Polju od 30. 12. 2013. godine, kojom su optuženi Strugar Predrag, Barjaktarović Momčilo, Labudović Petar, Knežević Aco, Radnić Branislav, Novaković Boro, Bojović Miro i Đurašković Radomir, na osnovu člana 373 stav 1 tačka 2 ZKP-a oslobođeni od optužbe da su izvršili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142 stav 1 Krivičnog zakonika SRJ, saopštila je samostalni savjetnik za odnose sa javnošću tog suda Milena Đaletić.

Penzionisani pukovnik Predrag Strugar i pripadnici bivše Vojske Jugoslavije, oslobođeni su optužbe za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, koji je, prema optužnici, počinjen u Kaluđerskom lazu u proljeće 1999. godine. Oni su bili optuženi da su kršeći pravila međunarodnog prava, nečovječno postupili prema civilnom stanovništvu albanske nacionalnosti. Prema optužnici podignutoj u avgustu 2008. godine, osmorici nekadašnjih vojnika stavlja se na teret da su 18. aprila 1999. godine u Kaluđerskom Lazu kod Rožaja, kršeći pravila međunarodnog prava, nečovječno postupili prema civilnom stanovništvu albanske nacionalnosti, koji su bježali od tamošnjih sukoba.

Donoseći ovu presudu, u obrazloženju sudija Vukomir Bošković je naveo da nijesu dokazani navodi optužnice. Sudski proces je trajao pet godina, I u početku su bili okrivljeni za smrt 23 osobe, ali je ovaj broj smanjen na 15, jer je utvrđeno da je kod osam osoba smrt nastupila ranije.

Strugar, kao i ostali okrivljeni, tokom suđenja, negirali su navode optužnice.

“Tokom cijelog profesionalnog službovanja nikad nijednom svom vojniku nijesam naredio da ubije civila, već da se isključivo vodi Ženevskom konvencijom i u skladu sa pravilima ratovanja. Kritičnog dana u Kaluđerskom Lazu, kako su moji vojnici saopštili, grupa pripadnika OVK sa Kosova prilikom ulaska u Crnu Goru nije se zaustavila na uzvik stoj, već je zapucala na vojnike, koji su potom samo uzvratili vatru. Ne priznajem nijedan navod optužnice i odbacujem ih kao neosnovane”, kazao je Strugar.

Bonus video: