Predmet Vujović - "Vijesti": Nema povrede časti i ugleda

Obrazlažući odluku, sudija je rekao da je iskaze novinara cijenio kao jasne i tačne
103 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Vujović, Foto: Luka Zeković
Ivan Vujović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.12.2014. 16:23h

Ivanu Vujoviću nijesu povrijeđeni čast i dostojanstvo objavljivanjem tekstova “Ubo ga kašičicom, jer ga je reketirao u spuškom zatvoru” i “Bomba za Vujovića?”.

Tekstovi su objavljeni u “Vijestima” u novembru 2013. godine. To je prvostepena odluka sudije podgoričkog Osnovnog suda Veljka Radovanovića, po tužbi Vujovića protiv izdavača “Vijesti” i novinara tog lista Jelene Jovanović i Komnena Radevića, autora tekstova.

Vujović je tražio 250.000 eura za duševne bolove, koje je navodno pretrpio nakon objavljivanja.

Obrazlažući odluku, sudija je rekao da je iskaze novinara na suđenju cijenio kao jasne, objektivne i istinite i da provedenim dokazima nije utvrđeno da je Vujović pretrpio duševne bolove.

Jovanovićeva, autorka teksta “Bomba za Vujovića?” objasnila je da joj je iz više policijskih izvora potvrđeno da se eksplozija dogodila ispred stana tužioca. Novinarka je rekla da tada nije kontaktirala Vujovića, jer se nalazio u zatvoru na izdržavanju četrnaestogodišnje kazne za ubistvo.

“Što se tiče samog naslova teksta, sud je imao u vidu da je u istom stavljen znak pitanja, odnosno da iz tako napisanog naslova ne proizilazi da je novinar sa sigurnošću potvrdio informaciju vezano za eksplozivnu napravu", navodi se u presudi.

Radević je objasnio da je on izvještavao sa suđenja, da je sve tačno prenijeto i da se to može provjeriti na osnovu sadržine zapisnika sa glavnog pretresa. Novinar je pratio suđenje Jagošu B. Petroviću iz Bara zbog pokušaja ubistva Vujovića u zatvoru u Spužu.

"Sud nalazi da u spornom tekstu nema elemenata za kvalifikaciju duševnih bolova kod tužioca, budući da naslov odgovara navodima iz teksta koji se odnose na sudjenje Petrović Jagošu...", navodi se, između ostalog, u presudi.

Vujović je osuđen na 14 godina zatvora zbog ubistva Radomira Raša Savovića 2008. godine.

Bonus video: