"NIJE LAKO NAĆI POSLUŠNIKA"

Radosavović: Potraga za ministrom kulture liči na kič rijaliti šou

"Jedan detalj mnogo govori o našoj kulturi. Tokom gostovanja na Atlas televiziji, Janko Ljumović je na ruci nosio crven konac. Mislio sam da nešto nije u redu sa mojim starim Samsungom, ali mi je prijateljica potvrdila da je vidjela isto na njenoj plazmi"
50 pregleda 10 komentar(a)
Đuro Radosavović, Foto: Privatna arhiva
Đuro Radosavović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 04.04.2019. 15:20h

Pisac Đuro Radosavović odustvo ministra kulture u aktuelnoj vladi vidi kao priliku da se pronađe “idealan poslušnik”, što neće biti nimalo lako.

“Kao da Crna Gora čeka rađanje ministra kulture, upražnjeno je mjesto, i već nekoliko mjeseci traje potraga koja liči na kič rijaliti šou. Možda je potrebno devet mjeseci da bi dobili novog ministra. Ne razumijem taj porođaj kad imamo pripremljenog i već vaspitanog, nadasve nasmijanog Janka Ljumovića, profesionalca. Špekulisalo se da su kandidati za tu poziciju Ljumović i Pavle Goranović, i koji god od njih dvoje postane ministar, biće to težak porođaj za svu Crnu Goru, a kultura vjerovatno neće izdržati bolove. Krupni su i jedan i drugi, a o njihovim djelima da ne govorimo.

Možda se traži idealni poslušnik, a od toliko slikara, pisaca i ostalih 'umetnika' teško je odabrati najposlušnijeg, lakše je otpisati u startu rijetke neposlušne.

Paradoksalno je da se odsustvo ministra ne osjeća, što ukazuje da se dosadašnji ministar bavio kulturom isto koliko i gardisti na Cetinju zaista čuvaju Predsjednika.

Komično je da imamo VD (vršioca dužnosti) ministra kulture, i to osobu koja je dugo upravljala sluzbom za nacionalnu bezbjednost, dakle, kultura je važna, Čerčil bi nam pozavidio.

Jedan detalj mnogo govori o našoj kulturi. Tokom gostovanja na Atlas televiziji, Janko Ljumović je na ruci nosio crven konac. Mislio sam da nešto nije u redu sa mojim starim Samsungom, ali mi je prijateljica potvrdila da je vidjela isto na njenoj plazmi. Kultura protiv uroka.

Možda zvanična himna našeg ministarstva kulture bude Stivie Wonder - Superstition, a obavezan dezert, naravno, patišpanj", zaključuje Radosavović, pisac i kolumnista subotnjeg dodatka Vijesti za kulturu.