Mitropolit CPC Mihailo oslobođen optužbi

Oslobođena su i dva sveštenika CPC Jovan Tomović i Dragan Pavlović
46 komentar(a)
Mitropolit Mihailo, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mitropolit Mihailo, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.12.2014. 13:05h

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo je oslobođen optužbe da je nasilno ušao u crkvu u Rogamima.

Oslobođena su i dva sveštenika CPC Jovan Tomović i Dragan Pavlović.

Njih je tužila Mitropolija Crnogorsko-primorska navodeći da "su 25.avgusta 2011. godine ušli u Crkvu Svetog arhangela Mihaila u Gornjim Rogamima, i da su prije toga obili bravu na Crkvi koja je vlasništvo Mitropolije crnogorsko primorske”.

Sudija Osnovnog suda u Podgorici Nenad Vujanović obrazložio je da tokom ponovljenog postupka “nije dokazano da su Mitropolit i sveštenici CPC nasilno ušli u Crkvu, niti da su pomoću električne ili neke druge brusilice obili bravu i ušli u crkvu neovlašćeno, vršili takozvani obred , a potom zamijenili bravu i ostavili zaključana vrata, čime bi kao saizvršioci izvršili krivično djelo narušavanja nepokretnosti stana u sticaju sa krivičnim djelom uništenja i oštećenja tuđe stvari, te da je tužba bazirana na pretpostavkama svjedoka.

U prvostepenom postupku, koji je na osnovu žalbe Mitropolije crnogorsko-primorske Viši sud vratio na ponovni postupak, sudija Nenad Vujanović, oslobodio je mitroplita Mihaila i sveštenike Tomovića i Pavlovića optužbi uz obrazloženje da “se radi o specifičnom djelu, te da ulazak u crkvu, za koju sveštenici CPC nijesu znali da pripada SPC, nije isto što i ulazak u tuđe prostorije, jer se crkva ne smatra stambenim objektom. Radnja u tužbi nije ni precizno opisana i ne podliježe Zakoniku o krivičnom postupku. Isto tako nema ni krivičnog djela oštećenja, kako je navedeno u tužbi, u smislu da je polomljena brava na vratima.

Tokom sudjeđa sveštenici CPC kazali su da su bili tog dana u Crkvi Svetog argangela Mihaila u Gornjim Rogamima ali su odbili optužbe da su obili bravu, tvrdeći da su vrata, kada su došli tamo, bila otključana.

Bonus video: