Komandir i pomoćnici pod lupom

Službenici pomenute stanice policije osumnjičeni su da su tim radnjama počinili krivično djelo falsifikovanje dokumenata
229 pregleda 3 komentar(a)
Stanica policije za bezbjednost željeznice u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Stanica policije za bezbjednost željeznice u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.12.2014. 19:25h

Tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv komandira Stanice policije za bezbjednost željeznice u Podgorici Milije Vukanića i njegovih pomoćnika. Oni su osumnjičeni da su upisivali radne sate policajcima, koji nisu dolazili na posao. To je potvrđeno "Vijestima" iz više izvora iz policije i tužilaštva.

Službenici pomenute stanice policije osumnjičeni su da su tim radnjama počinili krivično djelo falsifikovanje dokumenata. Pored tužilaštva rukovodstvo Stanice policije za bezbjednost željeznice provjerava i Unutrašnja kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Policajci iz Stanice policije za bezbjednost željeznice u Podgorici, između ostalog, zaduženi su i da održavaju bezbjednost željezničkog saobraćaja, kontrolišu putne isprave putnika na vozovima ka Bijelom Polju, Nikšiću... Bezbjednost željezničkog saobraćaja, u posljednjih nekoliko godina, nije na zavidnom nivou. Samo voz na relaciji Podgorica Nikšić od početka godine do kraja novembra kamenovan je čak 15 puta, dok je tokom 2013. godine kamenovan 10 puta.

Predstavnici nevladine organizacije "Evropski standardi za zaštitu turista" sredinom oktobra ove godine povodom učestalih napada anketirali su putnike tog lokalnog voza. Tada je čak 48 odsto anketiranih kazalo da se ne osjeća sigurno. Isti voz bio je na meti nepoznatog napadača i u podgoričkom naselju Zagorič 17. avgusta. Preko kontaktne mreže tog dana prebačena je bodljikava žica, što je izazvalo kratak spoj i žestoku eksploziju i požar, kada je naišao voz. Ekplozija je izazvala uznemirenje putnika.

U napadima nije bilo povrijeđenih, ali je pričinjena velika šteta na vozu.

Tužilaštvo provjerevalo i ranije i našlo primanje mita u vozovima

Tužioci ne provjeravaju prvi put rad službenika Stanice policije za bezbjednost željeznice u Podgorici.

Tokom ranije istrage otkriveno je da su policajci te stanice Neđeijko Asanović iz Golubovaca i Blagoje Bašanović iz sela Botun 29. aprila 2011. godine u mjestu Bioče u vozu broj 9611, koji je saobraćao na relaciji Beograd Bar, prilikom kontrole putnih isprava putnika Florin Lakatuša, rumunskog državljanina, tražili 200 dolara da bi ga pustili da nastavi putovanje.

“Policajci koji su bili raspoređeni u pratnji navedenog voza, prilikom kontrole, utvrdili su da Lakatuš nema prijavu o boravištu na teritoriji Crne Gore zbog čega su morali da ga isključe iz daljeg putovanja i zadrže u stanicu policije u Podgorici, gdje se takva lica predaju inspektoru za strance radi regulisanja prijave boravka. Međutim, kada su od njega dobili novac, pustili su ga da nastavi putovanje”, pisalo je u presudi.

Asanović i Bašanović su zbog krivičnog djela primanja mita osuđeni na po šest mjeseci zatvora. Apelacioni sud Crne Gore prije tri godine smanjio im je kaznu sa šest na tri mjeseca zatvora.

Bonus video: