UBRZAJTE METABOLIZAM

Smijeh je odličan začin

0 komentar(a)
djevojka, žena, osmijeh, Foto: Shutterstock.com
djevojka, žena, osmijeh, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 28.12.2014. 18:53h

Jedan od osnovnih krivaca za stvaranje masnih naslaga i izazivanje gojaznosti je generalno, spor metabolizam koji onemogućava brz protok "goriva" kroz organizam i njegovu potpunu iskorištenost bez ostavljanja nepotrebnih rezervi u vidu taloženja masnoća.

Zbog svega toga, osnovno što prije svega treba uraditi zbog zdravlja i kasnije promjene izgleda na bolje, je to da se učini sve da se taj isti metabolizam ubrza, a postoje neki dokazani trikovi koji će ga podstaći.

Mali ali česti obroci

Ako je vaša teorija to da se dobro najedete i tako bez osjećaja gladi izdržite duži period, pa kasnije pred spavanje ponovo pojedete ogromni obrok, vrijeme je da napravite reformu. Jednostavno, kada osjetite malo praznoće u stomaku, pojedite neki mali obrok i istu stvar ponovite kasnije. Ova promjena će onemogućiti nastanak žestokog osjećaja gladi i sa njom ćete smanjiti potrebu za konzumiranjem preobilnog narednog obroka. Osim toga, primijetićete da je ciklus prolaska hrane kroz vaš organizam znatno ubrzan.

Sporija konzumacija hrane

Osim što pomaže da se konačno osjeti prava slast različitih ukusa, usporeno jedenje omogućava ranije dostizanje sitosti, sa manjom količinom hrane nego obično. To je i naučno dokazano jer hormon grelin, koji se proizvodi u želucu kada je stomak prazan, šalje poruku mozgu da je sitost postignuta tek 20 minuta nakon početka jela. Zbog toga treba "razvući" jelo na duži period od toga kako bi spriječili nepotrebno prejedanje.

Salate, riba i morski plodovi na tanjiru

Salate su prepune mikronutrijenata potrebnih za održavanje funkcionisanja organizma na optimalnom nivou. Osim toga, pune su vlakana i pomažu, slikovito rečeno, zauzimanju prostora u želucu sa potpuno niskokaloričnom hranom, pa zbog toga igraju važnu ulogu u skoro svakoj uspješnoj dijeti. S druge strane na primjer samo losos i sardina kontrolišu nivo hormona leptina zaduženog za ubrzanje metabolizma, pa se zbog toga obroci bazirani na ribi preporučuju barem dva puta sedmično.

Vježbanje ili barem smijeh

Vježbanje je ključ kompletnog zdravlja, pa i samog ubrzanja metabolizma. Međutim, ako vam je toliko teško učiniti nešto neopisivo dobro za sebe, onda barem pokušajte dobro da se nasmijete nekoliko puta dnevno. Zvuči neozbiljno, ali zaista je dokazano da se energija u tijelu tokom smijanja povećava za 20 posto, kao i sama brzina otkucaja srca.

Najmanje dvije šoljice zelenog čaja

Prava zvijezda među namirnicama koje ubrzavaju metabolizam čija efikasnost je davno dokazana. Sa vježbanjem čini savršenu kombinaciju, a barem dvije šoljice zelenog čaja na dnevnom nivou, pomoći će ubrzanju metabolizma i otapanju masnih naslaga u predjelu stomaka. Prepozeleni čaj u filteru nikada ne može osigurati potpuni efekat.

Pijte vodu

Voda je bitna za niz tjelesnih procesa, a jedan od njih je i metabolizam. Ko dnevno pije između osam i dvanaest čaša vode ima brži metabolizam od onih koji piju manju količinu. Hladna voda ubrzava metabolizam jer će tijelo trošiti energiju na zagrijavanje vode.

Naizmjenično tuširanje

Tuširanje naizmjenično s toplom i hladnom vodom podstiče cirkulaciju i ubrzava metabolizam. Dok tijelo pokušava da uspostavi normalnu temperaturu, trošiće dodatnu energiju, odnosno kalorije.

Cimet

Aromatičan začin pomaže da se glukoza daleko brže kreće u ćelijama te da se brže sagorijevaju kalorije i da se insulin smanji. Ali pazite, zrno od cimeta se ne računa! Morate da konzumirate najmanje četvrtinu jedne kašike cimeta ne bi li imali koristi. Najbrži način da napravite neki napitak od cimeta je da s vanilom napravite neki šejk, ili puding.

Alkohol svodite na najmanju mjeru

Alkohol je jedan od krivaca za usporavanje metabolizma. Kad se usporenom metabolizmu dodaju i kalorije koje alkohol sadržava, računica je jednostavna dobitak kilograma.

Smanjite unos dijetnih sokova

Iako imaju smanjenu energetsku vrijednost i čine se kao dobra zamjena za gazirane napitke bogate šećerom, dijetalni su sokovi zasićeni drugim sastojcima o čijim se dejstvima na tijelo još raspravlja. Radije pijte vodu, a unos dijetalnih napitaka ograničite na dvije limenke na sedam dana.

Čaj do dumbira ili cimeta

Čajevi blagotvorno djeluju na zdravlje i njihova toplina ublažava grčeve, ah tajna ipak leži u začinima. Đumbir smanjuje bolove, a cimet djeluje protivupalno i ublažava grčenje materice.

Joga

Ovaj tip vježbe posebno je djelotvoran kod grčeva, ah i u smanjenju krvarenja. Duboka relaksacija povezuje se s padom razine hormona koji igraju ključnu ulogu u menstruaciji.