Uvijek ima razloga da se pleše

"Pokret nikada ne laže“, rekla je pionirka modernog plesa Martha Graham, „on je barometar stanja naše duše i govori o njemu svakome ko zna da čita"
0 komentar(a)
ples šipka, Foto: FoNet/AP
ples šipka, Foto: FoNet/AP
Ažurirano: 28.12.2014. 18:40h

Osjećaj slobode koji stvara ples nema veze s talentom, koordinacijom ili koreografijom, što znaju svi koji su barem jednom zaplesali u svojoj sobi, daleko od očiju publike.

I takve obične, kućne koreografije opuštaju, podstiču izlučivanje serotonina, hormona sreće, te oslobađaju životnu energiju sputanu potisnutim osjećajima.

"Pokret nikada ne laže“, rekla je pionirka modernog plesa Martha Graham, „on je barometar stanja naše duše i govori o njemu svakome ko zna da čita.“ Zato ples, osim zabavne rekreacije, uvijek djeluje i terapijski.

Kad je riječ o zdravlju, dokazano je da ples popravlja kardiovaskularno stanje, pojačava mišićnu snagu i izdržljivost, podiže samopouzdanje, pomaže da izgradimo bolji odnos prema tijelu i poboljšamo socijalne vještine.

Bio to ženstveni orijentalni, intrigantan ples s partnerom ili obično skakanje po sobi s mikrofonom u ruci, s plesom kao oblikom rekreacije nikada ne možete pogriješiti.

Bonus video: