Puletiću pozlilo, saslušanja danas

27 komentar(a)
Zvonko Puletić, Haka Tahirović, Foto: Savo Prelević
Zvonko Puletić, Haka Tahirović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.12.2014. 08:02h

Sudija za istragu Višeg suda u Bijelom Polju Vanja Rakonjac danas u jutarnjim časovima saslušaće načelnike Ginekološko-akušerskog odjelenja dr Zvonka Puletića i neonatologije dr Haku Tahirović.

Njima je preksinoć, nakon saslušanja zamjenica višeg državnog tužioca Ljubinka Madžgalj odredila 48-časovno zadržavanje.

Načelnici, uz direktora bolnice dr Tomislava Jeremića se terete da su počinili krivično djelo - teško djelo protiv opšte sigurnosti.

Oni su osumnjičeni da su odgovorni za infekciju pet beba u bjelopoljskoj bolnici, od kojih je jedna preminula. Zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, dr Puletić je juče hitno prevezen na liječenje u bolnicu, gdje je, i pored ličnog protivljenja zadržan na ispitivanju. Hapšenja su uslijedila nakon prikupljenih obavještenja, dokaza i sprovođenja dokaznih radnji u fazi izviđaja Vrhovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju i Podgorici.

Madžgalj je Tahirovićevu preksinoć saslušavala skoro četiri sata. Tužilaštvo je dalo nalog za hapšenje Jeremića, ali se on nalazi na odmoru u Beogradu, a Crnu Goru je 18. decembra napustio preko graničnog prelaza Dobrakovo. Jeremić, Puletić i Tahirović se sumnjiče da su izvršili krivično djelo - teško djelo protiv opšte sigurnosti u vezi sa krivičnim djelom nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Za krivično djelo, koje se ljekarima stavlja na teret, propisana je kazna zatvora od dvije do 12 godina robije. Sindikalna organizacija Opšte bolnice u Bijelom Polju i sindikalne organizacije OB Bijelo Polje i Doma zdravlja Bijelo Polje, izrazile su juče “najenergičnije negodovanje protiv načina na koji je sprovedena akcija privođenja troje njihovih kolega”.

“Ne arbitrirajući i ne sudeći opravdanost njihovog privođenja i ostavljajući to nadležnim državnim organima, smatramo da se ovo privođenje moglo uraditi na način koji bi doprinio očuvanju dostojanstva naše profesije“. .

Bonus video: