DNK i snimci vode inspektore do ubice Andrije Mrdaka

Policija provjera da li se ubica ranio dok se, nakon pucnjave, peo na motor ”jamaha”
210 pregleda 37 komentar(a)
Andrija Mrdak ubistvo, Foto: Zoran Đurić
Andrija Mrdak ubistvo, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.12.2014. 09:57h

Dan nakon ubistva Baranina Andrije Mrdaka policija je u Podgorici privela 11 osoba, koji su tokom dana bili na podužim informativnim razgovorima.

Inspektori su od njih uzimali alibi, ali od nekih i krv na analizu kako bi ih uporedili sa dokaznim materijalom koji su prikupili tokom uviđaja.

Privedeni, koji su pristali na poligraf, su prošli testiranje pa ih policija zasada nije povezala sa ovim ubistvom.

Ključni dokaz za hvatanje ubice biće uzorak krvi i DNK osumnjičenog, pa se vrh policije uzda da će forenzičari preko tih dokaza doći do imena osumnjičenih.

Forenzičari na mjestu zločina

Narednih dana forenzičari će uzorke krvi i DNK uporediti sa svojom bazom u Danilovgradu, a zatražiće pomoć i kolega u okruženju kako bi im možda njihove arhive pomogle da dođu do imena napadača.

Osim toga, policija na osnovu izjava očevidaca radi i foto-robot ubice, kojeg su u četvrtak ujutro ispred ZIKS-a vidjeli Mrdakova snaha Danijela ali i još nekoliko svjedoka.

Većina svjedoka od kojih su uzete izjave su kazali da zbog stresa nijesu vidjeli napad, ali ni lik ubice, koji na glavi nije imao kacigu.

Neki od njih, ipak, su se sjetili da je ubica mlađi muškarac, da je visok između 1,80 i 1,90 cm, ali se nijesu mogli sjetiti jasno njegovog lika.

Direktor ZIKS-a Miljan Perović, kazao je juče da ovlašćenja službenika Zavoda dosežu do kapija te ustanove

Očevici su tvrdili da je ubica pričao “podgoričkim naglaskom”...

Inspektori su se u četvrtak i juče detaljno bavili i gledanjem video-snimka, koji je “upecala” kamera sa prijavnice ZIKS-a.

“Vijestima” je u UP rečeno da kamera hvata samo dio ulice ispred kapije, a na tom snimku se samo vidi kako ubica pada na asfalt, rukama se hvata za nogu, a potom ustaje i teturajući se sijeda na motor.

Navodno, kamera, zbog parkiranih automobila, nije snimila borbu Mrdaka sa ubicom na ulici prije nego mu je napadač u leđa ispalio najmanje tri metka.

Ubistvo ispred ulaza u spuški zatvor dogodilo se u četvrtak oko 10.30 časova dok je rodbina pritvorenika čekala red na pretres.

Desetak minuta prije nego je usmrćen, Mrdak je sa snahom iz Bara stigao crnim “audijem” (PG-EE-629), a planirali su da posjete njegovog brata Nenada, koji se nalazi u pritvoru.

Baranin je, kako su ispričali očevici, iz vozila izašao noseći kesu sa garderobom kada je do njega pritrčao jedan od napadača, koji ga je najvjerovatnije čekao ispod nastrešnice autobuskog stajališta.

Drugi muškarac na motoru, čekao je na suprotnoj strani ulice.

Sagovornik “Vijesti”, koji je dvadasetak minuta prije ubistva, bio ispred ZIKS-a, ispričao je da se pomagač motorom motao po parkingu iza trafike i da je često pomjerao motocikl.

“Na parkingu, sa kacigom na glavi, sjedio je na crnom motoru 'jamaha' 660 R. Prošao sam metar od njega, a upao mi je u oči jer je motor bio upaljen i često ga je pomjerao gore-dolje”, kazao je on.

Ubica bio na ovakvom motoru (ilustracija)

Policija sklapa i kako se dogodilo ubistvo, ali je izvjesno da se Mrdak na ulici borio sa ubicom, prije nego su odjeknuli pucnji.

“Još utvrđujemo da li je Mrdak oteo pištolj i ranio napadača ili se napadač sam ranio kada je pokušao da sjedne na motor”, kazali su u UP.

Mrdak je bio najbolji prijatelj nedavno ubijenog Armina Muše Osmanagića, koji je stradao 16. septembra u restoranu “Savoja” u Baru.

Mrdakov rođeni brat Nenad nalazi se u pritvoru jer je krajem maja u Baru ubio Mirka Mićića, pripadnika tamošnjeg klana pokojnog Luke Đurovića.

Perišić: Nemam veze sa ubistvom

Fočanin Milomir Perišić, koji je u četvrtak satima saslušavan u policiji, kazao je juče "Vijestima" da nema nikakve veze sa organizacijom ubistva Andrije Mrdaka.

"Nemam veze sa tim ubistvom. Nažalost, našao sam se u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu. Tog dana sam u Podgorici kupio bijeli motocikl, kojim sam krenuo ka Budvi. Prva patrola zaustavila me je kod aredoroma u Golubovcima, ali me je naredna u Virpazaru privela zbog provjera. Tvrdim da nemam nikakve veze sa ovim ubistvom, a to su shvatili i u policiji kada su me u četvrtak kasno popodne pustili", kazao je Perišić.

Direktor ZIKS: Službenici nisu mogli da reaguju

Direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Miljan Perović, kazao je juče da ovlašćenja službenika Zavoda dosežu do kapija te ustanove.

Službenici ZIKS-a nijesu reagovali dok je trajala tuča između Mrdaka i napadača. Nadređenima su ispričali da nijesu vidjeli ni guranje, ni pucnjavu.

"Službenici zatvorske policije, koji duže naoružanje, radno su angažovani na obezbjeđenju pritvorenih i osuđenih lica i njihova ovlašćenja dosežu do kapija Zavoda. Kada se desio taj tragični događaj, bili su radno angažovani u prostorijama na prijavnici, a bio je dan posjete i više građana je došlo u posjetu pritvorenim licima. Bili su raspoređeni u prostorijama prijavnice ZIKS-a na najavama, legitimisanju, pregledu stvari... tako da niti su mogli, niti su bili u prilici i poziciji da reaguju", kazao je on.

Sahrana i obezbjeđenje

Andrija Mrdak sahranjen je juče u rodnom gradu uz jake mjere obezbjeđenja policije.

Sahrani Baranina prisustvovala su i njegova braća Nenad i Vlado, koji se nalazi na izdržavanju robije u Spužu.

Zbog toga je sahranu i prevoz Mrdaka od Spuža do Bara organizovala i zatvorska sprovodnička služba, koja je policiji pomagala oko obezbjeđenja.

Bonus video: